Iată-ne la un moment festiv, BankingNews sărbătorește majoratul, 18 ani de jurnalism de înaltă clasă dedicat banking-ului românesc. În tot acest timp sectorul bancar românesc a trecut prin multe provocări, o serie de evenimente marcându-i cursul evoluției.
Voi prezenta în continuare 18 dintre acestea, în ordine cronologică. Desigur, aș fi putut invoca și altele, dar dintre criteriile avute în vedere nu a fost doar importanța, ci și diversitatea naturii lor și a efectelor produse.
- În seara zilei de 20 decembrie 2005 a fost anunțată vânzarea BCR către Erste Bank, după o luptă foarte strânsă cu încă șase competitori: Millennium (Portugalia), Deutsche Bank (Germania), National Bank of Greece (Grecia), BNP Paribas (Franţa), Intesa (Italia) şi Dexia (Belgia). Procesul de privatizare s-a încheiat în octombrie anul următor.
- În 2005 Sistemul Electronic de Plăți al TRANSFOND a fost operaționalizat. Ulterior, în anii ce au urmat, a fost completat cu alte funcționalități, unele menite să compatibilizeze sistemul cu cerințele trecerii la moneda euro.
- În anul 2006 are loc modificarea Legii bancare prin celebra Ordonanță 99, legislația românească fiind armonizată cu cea europeană.
- 2007 este anul aderării României la Uniunea Europeană și care aduce deschiderea pieței bancare românești către capitalul bancar european în baza licenței unice bancare. Cu un an înainte Millenium Bank intră pe piață, iar în 2007 Bank of Cyprus, La Caixa și Fortis deschid sucursale. 174 de bănci au făcut notificări de intrare în piață
- În 2009 criza financiară este simțită și pe piața bancară românească. În anii ce vin băncile se restructurează și suportă patru ani de pierdere consecutivi. Numărul de agenții și personalul din bănci se restrâng, aproape 30% dintre angajați au ieșit din sistem și în jur de 44% din sediile bancare au fost închise.
- În mai 2009 are loc lansarea programului Prima Casă, ulterior devenind Noua Casă, program care a avut un impact pozitiv atât social, cât și în ceea ce privește susținerea sectorului imobiliar.
- 2010 aduce OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, care va schimba unele reguli ale jocului în relația clienți- bănci.
- În decembrie 2010 plafonul garantat pentru depozite bancare prin Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) devine 100.000 EUR, iar din toamna anului 2011 s-au lărgit atribuțiile FGDB, care poate interveni în aplicarea măsurilor de restructurare bancară în cazul în care Banca Națională a României ar hotărî aplicarea acestora.
- Începând cu finalul anului 2014 Banca Transilvania derulează o serie de achiziții pe piața românească (Volksbank, Bancpost, Idea Bank), ceea ce a dus la modificarea liderului din bankingul românesc.
- În 15 ianuarie 2015, banca centrala a Elveției (SNB) elimina fixarea cursului de schimb la 1,20 franci/euro introdusa in septembrie 2011. Se declanșează Criza francului elvețian, nu doar în România, cât și în alte țări din regiune.
- Începând cu 2015 începe sarabanda celor 50 de proiecte legislative la adresa băncilor, accentuând riscul legislativ din sistemul bancar românesc (darea în plată, taxa pe lăcomie, plafonarea dobânzilor, conversia creditelor în valută, etc.).
- Tot în 2015 are loc înființarea Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar (CSALB) – entitate juridică autonomă, neguvernamentală, apolitică, fără scop lucrativ, de interes public, cu personalitate juridică, înființată în scopul soluționării eficiente a litigiilor dintre consumatori și comercianți.
- Succesiv în 2007, 2012 și 2018 sunt aduse modificări Regulamentul privind creditarea persoanelor fizice, în special în ceea ce privește gradul de îndatorare.
- În 2019 Alpha Bank România lansează prima emisiune de obligațiuni ipotecare din Romania. Emisiunea este listata pentru început pe bursa din Luxemburg, apoi la Bursa de Valori București.
- 2019 este anul în care ROBOR este înlocuit cu IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor)
- În mai 2021 are loc prima emisiune de obligațiuni verzi realizată de către Raiffeisen Bank. Mai multe bănci au lansat, și-au diversificat sau au îmbunătățit ofertele de credite verzi destinate populației, respectiv împrumuturi ipotecare verzi, împrumuturi auto verzi sau chiar împrumuturi verzi pentru nevoi personale.
- În perioada 2020 – 2022 ne confruntăm cu Pandemia, urmată de rupturile din lanțurile de aprovizionare și producție, precum și de o inflație persistentă. Băncile au pus umerii la susținerea economiei, aplicând o serie de moratorii și implementând în colaborare cu statul Programul IMM Invest.
- Din 03 ianuarie 2023, EximBank va prelua întreaga activitate a Băncii Românești, ca urmare a procesului de fuziune prin absorbție. Tot in acest an este anunțată fuziunea UniCredit Bank – Alpha Bank, marcând un nou episod de consolidare în bankingul românesc
La mulți și prolifici ani BankingNews, la cât mai buni și profitabili ani băncilor din România!
Analiză realizată și prezentată în cadrul Galei BankingNews de Bogdan Căpraru, Profesor universitar doctor abilitatîn cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor, Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași și cercetător asociat la Institutul National de Cercetări Economice, Academia Română.