Managerii Bancii Comericale Carpatica propun fuziunea institutiei cu o alta banca, asa cum anuntase Seful Supraveghierii Bancare – Nicolae Cinteza. Tot din declaratiile sefului de la BNR, am inteles ca existe cateva diferente de opinie intre actionari si manageri: actionarii majoritari ai bancii – Ilie Carabulea si Corneliu Tanase, intentioneaza sa schimbe doar actuala conducere executiva.
Se pare ca acestia nu sunt multumiti de ofertele financiare primite pana in prezent pentru fuziune
Actionariii Bancii Comerciale Capratica au cerut in 14 februarie convocarea adunarilor generale (ordinare si extraordinare) a actionarilor, stabilita de management pentru data de 10 aprilie, si solicita atat reducerea numarului de membri ai Consiliului de Supraveghere de la cinci la trei persoane, cat a numarului de membri ai Directoratului, tot de la cinci la trei.
Carabulea si Tanase au mai solicitat si prezentarea unui raport privind modul in care Directoratul a supravegheat realizarea bugetului pe anul 2013. Acestia mai doresc acordarea unui vot de incredere membrilor Consiliului de Supraveghere si stabilirea celor trei membri ai acestuia care vor continua activitatea in aceasta structura.
Pe langa solicitarile celor doi actionari, Directoratul a adaugat pe ordinea de zi propunerea de imputernicire a acestuia de a analiza si identifica „eventuale oportunitati de dezvoltare a bancii prin realizarea unei fuziuni si, in cazul in care exista o astfel de oportunitate, pentru a intocmi proiectul de fuziune” care va fi supus spre aprobarea AGEA.
Ilie Carabulea controleaza 41,2898% din capitalul social al bancii, iar Corneliu Tanase detine 11,2179% din titluri.
Directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat in urma cu doua saptamani ca in doua – trei saptamani va aparea o decizie a BNR in legatura cu un actionar al unei banci care nu mai indeplineste conditiile cerute de lege pentru a fi actionar si isi va pierde probabil dreptul de vot in Adunarea Generala a Actionarilor. Desi a refuzat sa spuna despre cine este vorba, oficialul BNR s-a referit, cel mai probabil, la Ilie Carabulea, care detine direct si indirect controlul BCC.
Tot atunci, Cinteza spunea ca exista doua institutii de credit care „se tatoneaza”, dupa ce au ajuns la concluzia ca exista compatibilitate atat pe protofolii cat si pe modelul de afaceri.
„Actionarul uneia doreste, iar actionarul celeilalte si da si nu. Una dintre institutii este din grupul doi de banci, cu o cota de piata intre 1% si 5%, cealalta este cu o cota sub 1%”, a detaliat Cinteza.
Intrebat daca vreuna dintre institutii este din Grecia, Cinteza a negat.
Astfel, raman in discutie, din grupul doi de banci, Banca Comerciala Carpatica, Otp Bank, Credit Europe, Intesa San Paolo si Italo-Romena. Din categoria bancilor mici, avand cote de piata de sub 1%, ar putea participa la o fuziune Libra Bank, Bank Leumi, Nextebank si Banca Feroviara.
Actiunile BCC au incheiat sedinta de joi cu un plus 12,5%, urcand puternic in ultimele 40 de minute, la aproape o ora si jumatate dupa ce directoratul bancii a cerut acordul actionarilor pentru analizarea unei posibile fuziuni cu alta banca.
Directoratul Bancii Carpatica a propus ca data de referinta 1 aprilie 2014, astfel ca la AGA vor putea fi prezenti numai actionarii cu drept de vot inscrisi in registrul actionarilor tinut de Depozitarul Central.