Fondul de Capitalizare al IFC, un fond administrat de IFC Asset Management Company, investeste 40 de milioane de dolari in Banca Transilvania (BT), a treia cea mai mare banca, in functie de active, din Romania. imprumutul subordonat de 40 de milioane de dolari va consolida baza de capital a BT si va sustine dezvoltarea unei banci de importanta sistemica in regiune axata pe intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri).
„Aceasta este cea de a treia investitie in regiune a Fondului de Capitalizare al IFC si in total al noualea proiect IFC cu Banca Transilvania. Suntem incantati sa continuam acest parteneriat de lunga durata intre IFC si BT deoarece banca va continua sa se dezvolte si sa imbunatateasca accesul la finantare in regiune”, a declarat Marcos Brujis, seful Fondului de Capitalizare al IFC, un fond de 3 miliarde de dolari care a putut fi creat prin angajamente ale IFC si ale Bancii Japoneze pentru Cooperare Internationala (JBIC).
Relatia IFC cu BT a inceput in 2004, cand IFC a acordat Bancii Transilvania un imprumut destinat creditelor ipotecare. De atunci, IFC a investit intr-o serie de instrumente de creditare nesubordonate, subordonate si convertibile in favoarea bancii. Este de asteptat ca investitia curenta sa consolideze si mai mult aceasta relatie, contribuind la finantarea planurilor de dezvoltare continua a bancii.
„Aceasta noua facilitate ne va permite sa ne continuam planurile ambitioase de crestere organica si sa continuam sa acumulam cota de piata, in special in segmentul in care deja noi stabilim tendintele”, a declarat Ömer Tetik, Director General al BT. „Banca Transilvania a obtinut beneficii majore din relatia sa pe termen lung cu IFC, nu numai prin obtinerea de facilitati de finantare de la un actionar, dar si prin accesul la vastele competente ale institutiei in privinta activitatii bancare pentru IMM-uri si a pietelor emergente.”
Romania a devenit membra a IFC in 1990 si de atunci IFC a investit in total in tara 2,2 miliarde de dolari. Strategia IFC pe pietele financiare dn Europa Centrala si de Sud este de a colabora cu bancile sistemice cu scopul de a sustine cresterea economica si crearea de locuri de munca. IFC a investit intr-o varietate de sectoare si depune eforturi pentru a oferi acces la finantare intreprinderilor mici din regiune.