Banca Transilvania analizeaza oportunitatile de achizitii in piata, avand chiar discutii cu una sau mai multe banci pentru preluare integrala sau doar de portofoliu, care sa fie insa in linie cu strategia proprie, cu focus pe retail si IMM-uri, a declarat directorul general al bancii, Omer Tetik.
„Sigur, analizam oportunitati de achizitii in piata, ne uitam la orice, important este sa fie digerabila. Noi vom cumpara fie o banca, fie un portofoliu numai daca credem ca este o valoare adaugata pentru banca. Portofoliul trebuie sa aiba segmente unde avem si noi interes, gen retail si IMM”, a afirmat Tetik, citat de Mediafax. El a aratat ca banca nu va cumpara portofolii cu probleme, dar ca totul depinde de pret, „ce vrei sa cumperi?” si „la ce pret vrei sa cumperi?” fiind doua intrebari diferite.
„Pe baza analizei putem sa punem un pret corespunzator. Daca este in linie cu strategia noastra, orice banca poate sa fie de interes”, a mentionat Tetik.
El a aratat ca Banca Transilvania este in discutii pentru preluare, analizand mai multe optiuni, fie o banca integral, fie un portofoliu, fara a da detalii despre marimea institutiei de credit vizata.
„Nu sunt multe banci in proces (de vanzare – n.r.), noi discutam cand o banca sau un portofoliu apare”, a mai spus directorul BT.
El a explicat ca in situatiile in care actionarii unei banci decid o iesire partiala sau totala, acestia lucreaza cu un consultant care pregateste un pachet de prezentare incluzand cativa candidati care ar putea sa se regaseasca in lista de cumparatori.
El a explicat ca tinta reala a bancii este cresterea organica si a veniturilor operationale si nu va cumpara o alta institutie de credit pentru a-si mari cota de piata sau pentru clienti noi, aratand ca are deja 1,8 milioane clienti activi.
„Locul trei este important in sistemul bancar, cota de piata este importanta, insa nu e scopul de business pentru banca, nu vom creste cu orice cost”, a precizat Tetik.
Banca Transilvania a obtinut in primul trimestru un profit net de 103,4 milioane lei (aproape 23 milioane euro), cu 22,6% peste castigul din perioada similara a anului trecut, iar activele totale au crescut cu 2,7%, la 32,92 miliarde lei.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) este cel mai mare actionar al Bancii Transilvania, detinand un pachet de 14,61% din titluri. Alti actionari importanti sunt SIF Moldova (8,35% din actiuni), SIF Banat-Crisana (4,52%) si SIF Muntenia (4,08%), dar si presedintele CA al bancii, Horia Ciorcila, care detine direct si prin afiliati 5,06% din actiuni. SIF Oltenia are 2,03% din titluri, iar SIF Transilvania 0,65%.