Sa dezvolti afaceri in Romania este tot mai greu. Companiile care nu au avut lichiditati au intampinat probleme la plata facturilor, au venit cu bani de acasa. Asta in cazul cel mai fericit. Cat de greu este sa faci rost de bani pentru investitii sau plata la zi a facturilor, in vremuri de criza cand banii „circula” tot mai greu, a spus-o si Mugur Isarescu, seful BNR.
In primavara, Guvernatorul spunea ca „Nu mi-am schimbat parerea ca este greu sa faci afaceri in Romania. Mi se pare chiar mai greu. Parca nu s-a usurat. Intr-un trimestru am platit 3 miliarde de lei vechi catre stat. Mi se pare chiar prea mult, poate ca este o perceptie si poate ca sunt subiectiv. Dar nici chiar asa. Una-doua, ba impozit pe aia, ba pe profit, poate ne usureaza acum cu profitul neinvestit.”
De ce v-am descris greutatile companiilor mici? Pentru ca bancherii se gandesc sa impuna si mai multe restrictii la imprumuturi.
Bancile vorbesc tot mai des despre riscuri mari, vor sa impuna o disciplina fiscala si companiilor
„Asa cum se cere bancilor sa aiba o anumita solvabilitate, asa ar trebui sa se ceara si firmelor, altfel nu ar trebui sa aiba acces la creditare. De acest lucru ar trebui sa se ocupe si Banca Nationala, dar in special Ministerul de finante”, a declarat presedintele Leumi Bank, Laurentiu Mitrache.
Seful Leumi Bank spune ca ar trebui sa fim pregatiti din punct de vedere al reglementarii pentru un nou ciclu de creditare, de aceasta data orientat catre companii
„Este inadmisibil ca sutele de mii de cecuri sau bilete la ordin sa nu aiba nimic in spate si sa nu se intâmple nimic (…) Cred ca trebuie intarita aceasta disciplina. Au fost greseli si abuzuri si din partea bancilor, dar nu trebuie din cauza unor detalii sa se piarda intreaga imagine. Suprareglementarea este necesara, dar eficienta ei este pusa la indoiala. Citesc asta zilnic si in presa internationala. Se incearca sa se transpuna comportamentul uman in formule matematice, ceea ce nu e posibil. E bine totusi ca se incearca. Dar e rau ca se incearca doar reglementarea sistemului bancar”, a punctat seful Leumi Bank, Laurentiu Mitrache.
Si alti bancheri vorbesc despre antreprenorii romani. Unii, nu vor sa se implice, considerand ca banca este cea care trebuie sa riste in afacere.
„Romania este o tara foarte greu de descris. Este eterogena. Sunt si oameni dedicati care ar face orice pentru a-si sustine businessul, dar vad si oameni de afaceri care nu ar pune un ban propriu in afacere, ci doar de la banca“, a spus si seful BCR, Thomas Spurny.
Ce spun antreprenorii
Tocmai un studiu efectuat de o banca – Banca Romanesca – confirma spusele clientilor antreprenori: bancile acorda foarte greu credite firmelor mici/ medii.
Aproape 50% dintre antreprenorii implicati in studiu, au declarat ca se autofinanteaza, in timp ce aproape o treime preferă să se imprumute de la rude sau prieteni.
Unele banci sustin ca finateaza strat-up-uri, insa cer firmelor sa functioneze de doi ani!
Circa 31% dintre antreprenori au apelat la aceasta modalitate pentru a avea bani de inceput, atunci cand au demarat un business. Doar 12,4% dintre firmele care au participat la sondaj au apelat la o finantare de la banca, iar 9% dintre respondenti au beneficiat de ajutorul unui business angel, partener sau fond de investitii.
Clientii recunosc ca nu merg la banca din cauza birocratiei si a taxelor mari.
Daca bancile isi doresc un mediu de bussines „altfel”, asa cum sustin in prezent, e si de datoria lor sa se implice. Si in interesul lor!
Gabriela Dinu