Bancpost, alaturi de partenerii sai, Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane (ANITP), The NO Project (Global), ADPARE si eLiberare si cu sprijinul Ministerului Educatiei Nationale din Romania, lanseaza ART4FREEDOM o expozitie de arta online care se concentreaza pe lupta impotriva traficului de persoane.
ART4FREEDOM
http://www.thenoproject.ro/expozitie/
www.facebook.com/thenoprojectromania
ART4FREEDOM cuprinde peste o suta de lucrari ale elevilor de la licee de arta si cluburi de tineret din Alba-Iulia, Bucuresti, Craiova, Iasi, Ploiesti, Roman si Timisoara.
Dl. Anthony C. Hassiotis, Presedinte Executiv si CEO al Bancpost si Country Manager declara: „Arta poate comunica idei si emotii intr-un mod care ajunge in mod direct la mintea si inimile oamenilor. Acesta este motivul pentru care lucrarile de arta si viziunile artistice ale elevilor care au aderat la proiect au puterea sa genereze un impact puternic asupra vizitatorilor online si offline ai expozitiilor organizate pe parcursul campaniei si, in acelasi timp, sa devina o sursa de inspiratie pentru alti tineri artisti. Acesta este, de fapt, scopul campaniei noastre: de a informa, de a inspira si de a motiva tinerii sa actioneze proactiv impotriva sclaviei moderne, prin talentul, pasiunea si energia lor, pentru ca lumea sa afle despre acest fenomen”. Continuând: „Libertatea este lucrul cel mai pretios pe care il avem, in absenta sa nu mai poate fi construit nimic. Traficul de persoane este o infractiune care afecteaza demnitatea persoanelor si degradeaza comportamentul uman. Energiile intregii societati trebuie sa actioneze impreuna impotriva acestuia. ”
Directorul Agentiei Nationale impotriva Traficului de Persoane, domnul comisar de politie, Romulus Nicolae UNGUREANU, afirma, „Tinerii reprezinta una dintre cele mai vulnerabile categorii: peste 30% din persoanele traficate au vârste sub 18 ani. Prin urmare, este firesc sa directionam o parte semnificativa din actiunile noastre de prevenire catre tineri, ajutându-i sa recunoasca semnalele de avertizare si ajutându-i sa se protejeze, atât pe ei cât si pe cei din jur. in acelasi timp, tânara generatie dispune de o cale directa de comunicare, bazata pe valori si principii comune, astfel incât lucrarile tinerilor artisti sunt foarte bine primite de catre alti tineri. Proiectul a demarat anul trecut cu mai multe seminarii si ateliere de lucru multimedia in Bucuresti si a continuat in prima parte a acestui an când am organizat, impreuna cu partenerii nostri si cu sprijinul Ministerului Educatiei Nationale, un road show in liceele de arta din 7 orase din România. Dorim sa le multumim elevilor care au participat la acest proiect, precum si cadrelor didactice, care pot intelege si pot sa evalueze cel mai bine modul in care trebuie sa prezinte informatia despre aceasta forma de sclavie moderna in rândul tinerilor.”
„A fost o adevarata onoare si placere sa colaboram cu astfel de parteneri dedicati in România. Prin sprijinul nepretuit al Departamentului de Responsabilitate Sociala Corporativa (CSR) al Bancpost si cu expertiza impotriva traficului de persoane a ANITP, ADPARE si eLiberare, am reusit sa ajungem la tineri intr-un mod care rezoneaza cu interesele si abilitatile lor. Apreciem si le multumim directorilor de scoli si educatorilor care au avut curajul si integritatea sa combata aceasta infractiune in clasele lor. Dar poate cel mai important – adresam sincere multumiri tuturor elevilor cu care am avut privilegiul de a lucra. Voi sunteti agenti ai schimbarii „-. Echipa globala The NO Project
„Aceasta campanie m-a ajutat sa fiu mai atenta la ce se intâmpla in jurul meu. Tinerii trebuie sa cunoasca detalii despre acest fenomen pentru ca trebuie sa ne protejam atât pe noi, cât si pe prietenii nostri. Sunt pasionata de dans si arta si mi-a facut o deosebita placere sa aud despre ceea ce au facut alti tineri pentru combaterea traficului. Aceasta campanie este uimitoare.” Diana, 15 Ploiesti
Cum a aparut ART4 FREEDOM?
Proiectul ART4FREEDOM a fost lansat in septembrie 2013, la Strada de C’Arte din Bucuresti. Evenimentul public ce a durat o saptamâna a inclus seminarii interactive educative orientate spre tineret privind traficul de persoane, seminarii inovatoare multimedia, sesiuni de portretistica „Oameni liberi”, ateliere de desen organizate de artisti si instalatii de arta si de film orientate spre tineret impotriva traficului de persoane. La inceputul anului 2014, ART4FREEDOM s-a extins pentru a include o colaborare cu cadre didactice si licee de arta din sapte orase din România. Inspirati de seminariile multimedia derulate in scolile lor, elevii au contribuit apoi la ART4FREEDOM prin arta, fotografie, dans si film.
Despre The NO Project
The NO Project este o campanie educativa anti-sclavie la nivel mondial, care vizeaza sensibilizarea tinerilor cu privire la traficul de persoane prin arta, muzica, film, dans, sport, educatie si social media. The NO Project apreciaza puterea si abilitatile tinerilor de a influenta atitudini si de a schimba comportamente. in centrul campaniei se afla capacitatea si disponibilitatea lor de a se confrunta cu cei care sustin cererea pentru traficul de persoane The NO Project este sustinut de timpul, abilitatile si experienta cetatenilor si partenerilor, dedicati eradicarii sclaviei umane si include elevi, profesori, avocati, jurnalisti, cercetatori universitari, artisti, dansatori, muzicieni, scriitori, actori, mass-media si consultanti de management. Pentru mai multe informatii accesati: www.thenoproject.org.
in România, initiativa este sustinuta de Bancpost, in colaborare cu Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane (ANITP) si ONG-uri care activeaza in acest domeniu – ADPARE si eLiberare.
in prezent, intre 20 si 30 de milioane de persoane, inclusiv copii, sunt supuse sclaviei in intreaga lume. Victimele infractiunii de trafic de persoane sunt exploatate in numeroase moduri care includ exploatarea sexuala comerciala, aservirea domestica, turismul sexual online, cersitul fortat, furtul fortat, munca fortata in fabrici, in constructii si in agricultura, in productia de ceai, cafea si cacao, munca fortata la tesutul de covoare, minerit si pescuit.