340 clienti ai Volksbank au castigat definitiv un proces care le scade ratele cu 30 la suta. Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul bancii, asa ca oamenii isi vor primi inapoi banii incasati de banca pentru comisioane de risc si vor plati rate la dobanzi fixe. Clientii Volksbank au contestat in instanta peste 20 de clauze din contractele de credit.
Comisionul de risc, transformat in comision de administrare, a fost scos din contractul de credit. Decizia este definitiva.
Judecatorii au decis, printre altele, ca sunt abuzive clauzele referitoare la modificarea dobanzii, comisionul de risc, comisionul de administrare a garantiilor, comisionul de rezerva minima obligatorie si cel de monitorizare a politelor de asigurare. De acum inainte, clientii isi vor plati ratele cu o dobanda fixa.
Unii clienti si-au recuperat deja banii din comisioanele de risc de la banca, pe cand altii au asteptat decizia inaltei Curti de Casatie si Justitie. Spre exemplu, un singur client a primit inapoi 40.000 de euro, insa sumele difera in functie de valoarea creditului.
Initial, numarul reclamantilor a fost mai mare, insa o parte dintre ei s-au inteles cu banca si au renuntat la proces. Alti clienti cer in instanta transformarea creditelor din franci elvetieni in lei, la un curs mai mic decat cel actual.
Volksbank a confirmat ca pregateste o oferta pentru clientii care platesc rate duble: conversia creditelor din franci in lei, cu un discount de 30%.
Reprezentantii Volksbank precizeaza ca aceasta decizie nu va avea impact asupra bilanturilor
„Decizia nu are impact, clientilor fiindu-le deja restituite sumele. Pe fond, constatam ca practica judecatoreasca este in continuare neunitara. Recent, alte decizii ale inaltei Curti au stabilit ca nu se poate retine caracterul abuziv al comisionului de risc, intrucat acesta este un element constitutiv al pretului, fiind exprimat in termeni clari si fara echivoc.
S-a stabilit, de asemenea, ca in activitatea bancara, administrarea riscurilor este vitala, astfel ca acest efort suplimentar depus de banca, a facut ca el sa se regaseasca intr-un cost transparent si asumat de catre consumtor sub forma comisionului de risc”, sustin reprezentantii bancii.