Mai avem o luna pana cand vacanta se asterne peste Romania si analistii au venit previziunile pentru anul 2015. Chiar daca bugetul nu exista! Vom avea parte de o scadere usoara a dobanzilor de pe piata monetara si un curs leu/euro stabil, este de parere Adrian Mitroi, membru CFA – Asociatia Analistilor Profesionisti in Investitii.
„Cred ca anul viitor vom avea un curs pe la 4,40-4,42 lei pe euro. Dobanda BNR va ajunge la un minim de 2,25% si la acest nivel cursul ar ramane in parametri OK, fara fluctuatii mari“, a declarat Adrian Mitroi, luni, la ZF Live. El a precizat ca prognozele pentru anul viitor sunt facute in lipsa bugetului, care este un instrument de politica economica.
Ce va face BNR
Banca Nationala confirma spusele analistilor, prin numeroase declaratii, insa cea mai recenta este cea de ieri, venita de la Daniel Daianu. Bancherul de la BNR anunta Bloomerg ca exista spatiu de manevra pentru reducerea dobanzii cheie.
„Exista spatiul necesar pentru a continua sa reducem dobanda de politica monetara dar nu o vom face intr-un mod dramatic’, a spus Daniel Daianu, precizand insa ca aceasta este opinia sa personala. ‘Decizia de a nu reduce dobanda cu 50 de puncte de baza a fost determinata de opinia ca ar trebui sa lasam spatiul de manevra necesar pentru viitor. Astfel incat nu sunt singurul care crede acest lucru”, a spus Daianu la Bloomberg.
Insa, nu toti specialistii sunt atat de optimisti. Din Europa, bate „vant rece”.
Chiar daca la inceputul anului analizele economice ale Comisiei Europene erau pozitive si pline de optimism, din septembrie, Europa este in alerta. Chiar ieri, 24 noiembrie, presedintele bancii centrale germane – Bundesbank – Jens Weidmann – a lansat un nou avertisment. Zona euro poate inregistra crestere economica durabila doar prin reforme pe piata muncii si cea financiara, pentru a debloca investitiile si a imbunatati productivitatea.
Previziunile formulate de centru elvetian de studii si management IMD au fost confruntate cu analizele pe termen lung ale marilor banci americane, Goldman Sachs, Meryl Lynch si ale expertilor FMI si ai Rezervei federale. Aproape toti ajung la concluzia ca exista riscul unei noi prabusiri a pietelor, care va antrena o noua CRIZA MONDIALA, in 2015.