Pietele bancare din centrul si estul Europei vor inregistra cresteri in 2015, insa tarile cu un nivel ridicat al imprumuturilor in moneda straina, cum este cazul Romaniei, vor fi mai expuse riscurilor de curs valutar, care pot fi amplificate de scaderea finantarilor din partea bancilor mama. „Economiile si sistemele bancare din Europa Centrala si de Est (ECE) sunt in curs de recuperare, in ciuda riscurilor majore generate de legaturile comerciale pe care regiunea le are cu statele mari din UE, care sunt afectate de un slab climat macroeconomic. Cu toate acestea, sistemele bancare din tarile ECE cu un nivel ridicat al imprumuturilor in valuta, precum Romania si Ungaria, vor fi, probabil, mai expuse la volatilitatea cursului de schimb in 2015”, se arata intr-un raport al Moody’s privind perspectivele pietelor bancare europene anul viitor.
Potrivit raportului, stabilitatea financiara se imbunatateste in majoritatea sistemelor bancare europene, insa sectorul continua sa fie afectat de profitabilitatea scazuta la nivelul bancilor.
„Conditiile macroeconomice fragile vor influenta sectorul bancar european si in 2015, profitabilitatea scazuta la nivelul bancilor indicand ca sectorul ramane structural vulnerabil”, arata analistii Moody’s. Agentia de rating estimeaza ca bancile europene vor continua sa isi ajusteze costurile in 2015, iar unele institutii isi vor schimba total modelele de afaceri.
In ceea ce priveste sistemele bancare din Comunitatea Statelor Independente (care cuprinde 10 state din fosta Uniune Sovietica), agentia noteaza ca institutiile de credit se vor confrunta cu dificultati puternice in 2015, pe fondul crizei din Ucraina si al riscurilor geopolitice, care vor pune o presiune in crestere pe calitatea activelor si a capitalului.
In Ucraina, restructurarile masive de imprumuturi au dus la subevaluarea volumului de credite problematice, iar Moody’s estimeaza ca nivelul acestora va creste de la 35% din totalul imprumuturilor la circa 55% anul viitor.
Sistemul bancar din Rusia va fi si el afectat de cresterea numarului de imprumuturi problematice, cota acestora in totalul creditelor fiind estimata sa ajunga la 9,5% in 2015, de la aproximativ 7% anul trecut.