Banca Transilvania a semnat miercuri dimineata un angajament de preluare a Volksbank, tranzactie care ar urma sa se concretizeze in al doilea trimestru al anului viitor si care va creste cota de piata a bancii de la 9,7% la peste 13%, care o va propulsa direct pe locul al doilea inaintea BRD. Pana la semnarea contractului final, ambele banci vor functiona separat, iar Banca Transilvania nu va putea exercita controlul asupra activitatii Volksbank.
Conferinta de presa prilejuita de anuntarea preluarii Volksbank de catre Banca Transilvania a starnit un interes maxim din partea mass-media. Cu o sala plina pana la refuz, cei doi oficiali ai Bancii Transilvania, Horia Ciorcila (presedintele Consiliului de Administratie) si Omer Tetik (directorul general), s-au straduit sa dea raspunsuri cat mai concrete la intrebarile venite din partea jurnalistilor.
Asa cum era de asteptat, cel mai fierbinte subiect dezbatut a fost constituit de modul in care va administra Banca Transilvania relatia tensionata pe care Volksbank o are cu grupurile de clienti nemultumiti care, reprezentati de avocatul Gheorghe Piperea, se judeca in instanta cu institutia de credit pe cauze ce au in vedere fie clauzele abuzive din contractele de credit, fie conversia imprumuturilor in franci elvetieni.
Cand jurnalistii au lansat intrebari pe aceasta tema, mai mult sau mai putin transant, mai mult sau mai putin detaliat, dar cu fermitate si siguranta, Horia Ciorcila a dat un raspuns extrem de interesant: „Interesul nostru fundamental este sa pastram acei clienti!”. Declaratia a fost completata de Omer Tetik, care a precizat ca Banca Transilvania va gasi o solutie pentru clientii nemultumiti ai Volksbank, initiind discutii cu acestia si propunandu-le variante acceptabile.
S-a legat Banca Transilvania la cap fara sa o doara?
[dropcap]U[/dropcap]na dintre cele mai vocale opinii care razbate din comunitatea bancara dar si din randul opiniei publice este ca Banca Transilvania s-a legat la cap fara sa o doara, cumparand Volksbank, institutia de credit cu cel mai mare impact emotional din Romania. Problemele de imagine si numeroasele procese cu grupurile de clienti nemultumiti, reprezentate de avocatul Gheorghe Piperea, au facut din Volksbank, din punctul meu de vedere mai mult pe nedrept, principala tinta a ostilitatii populare.
Volksbank este vinovatul de serviciu pentru toate relele din sistemul bancar mioritic, facute si nefacute, reale si inchipuite. Si asta chiar daca nu este singura banca din Romania care are procese pe rol sau care este acuzata ca a apelat la clauze abuzive in contractele de credit.
A gresit Banca Transilvania atunci cand a decis sa preia Volksbank, in integralitatea ei? Daca ne raportam numai la cele prezentate anterior, tentatia ar fi sa raspundem pozitiv. Insa, lucrurile nu stau nici pe departe asa. Banca Transilvania a luat o hotarare de business excelenta si a dat dovada, din nou, de un curaj fantastic.
Banca Transilvania a dovedit in ultimii ani ca este stapana locului al treilea, insa pentru a putea spera la mai mult si la o confruntare directa cu BCR si BRD avea nevoie de o achizitie. Cea mai buna tinta, prin dimensiunea portofoliului si prin modelul afacerii, era Volksbank. ”Am ales Volksbank pentru ca pentru noi a fost destul de simplu sa evaluam Volksbank, care are un model de business asemanator si evolueaza pe aceleasi segmente de piata”, a subliniat Horia Ciorcila.
La cinci dimineata au semnat acordul, iar la ora 11 au venit in fata presei pentru confirmarea interesului 100%
„Azi dimineata am semnat contractul de vanzare achizitie. Incepe un proces important. Este nevoie de notificari si aprobari de la BNR si Consiliul Concurentei. In al doilea trimestru din 2015 vom avea inchisa tranzactia si preluata banca (…) Vrem sa integram cat mai repede, dar depinde de aprobarile necesare. Pana la finele anului viitor vom inchide total si cu rebranding”, a declarat Omer Tetik, director general al Bancii Transilvania.
Omer Tetik a aratat ca banca isi propune in continuare cresterea organica, avand ca tinta pentru perioada urmatoare o cota de piata de 15%. Obiectivul anuntat arata de fapt ca Banca Transilvania vizeaza o confruntare directa cu BCR pentru primul loc in topul bancilor dupa active din Romania. Dezideratul nu pare imposibil, in conditiile in care BCR a pierdut teren in ultimii ani, raportand la finalul celui de-al treilea trimestru din 2014 o cota de 17,5%.
Tranzactie cu simtul umorului dezvoltat
[dropcap]O[/dropcap]mer Tetik a dat dovada in timpul conferintei de un simt al umorului dezvoltat, incercand in mai multe randuri sa destinda atmosfera cu raspunsuri pline de haz. Chestionat asupra nivelului cotei de piata pe care Banca Transilvania urmeaza sa-l atinga prin cumpararea Volksbank si daca va depasi BRD la acest indicator, Omer Tetik a sustinut ca Banca Transilvania va avea o cota de piata de aproximativ 13%, „mai la nord sau mai la sud” de BRD.
O alta declaratie spumoasa a fost data in contextul timpului scurt in care s-a reusit realizarea tranzactiei. Dupa ce a precizat ca ”in trei luni, echipele din ambele banci au lucrat noapte si zi pentru a finaliza aceasta tranzactie cu succes”, Omer Tetik a fost intrebat ”De ce atata graba?”. Explicatia directorului general al Bancii Transilvania a starnit amuzamentul salii: „Am vrut sa dovedim ca ardelenii nu sunt inceti!”.
Ziarul Financiar a anuntat, citand surse din piata bancara ca tranzactia se invarte in jurul sumei de 600 de milioane de euro, care se traduce prin rambursarea partiala de catre Banca Transilvania a liniilor de finantare acordate Volksbank Romania de catre actionari.