Circa 600 de persoane cu credite in franci elvetieni s-au adunat in Piata Constitutiei duminica la ora 12.00, solicitand autoritatilor sa intervina in criza generata de aprecierea francului, astfel incat bancile sa converteasca in lei creditele in valuta, la cursul istoric plus maxim 20%, potrivit Mediafax.
Avocatul Gheorghe Piperea le-a transmis celor cu credite in franci elvetieni, la mitingul din Piata Constitutiei, ca bancile nu negociaza conditiile creditelor ca solutii individuale, in ciuda declaratiilor bancherilor, si i-a indemnat sa constituie grupuri de 200-300 persoane pentru a negocia.
„Puteti sa va adunati in grupuri de 200-300 de persoane pentru a putea sa fiti importanti, sa puteti negocia. Degeaba vi se spune ca solutiile sunt individuale, ca solutiile sunt la indemana bancilor, nu negociaza nimeni cu dumneavoastra pana nu sunteti un grup mare!”, a fost mesajul lui Piperea catre cei 3.000 de protestatari adunati in fata Parlamentului.El i-a indemnat totodata pe clientii cu credite in franci elvetieni sa nu se astepte la solutii reale din partea parlamentarilor.
De asemenea, a facut referire la potentialul risc pentru aprecierea cursului euro-leu in urma masurilor anuntate joi de Banca Centrala Europeana si impactul acestuia asupra clientilor cu credite in euro.
„Sunteti considerati si acum cantitate neglijabila. Eu am credit in euro, dar sa stiti ca ma tem foarte tare pentru ceea ce se va intampla saptamana urmatoare, pentru ca s-au intamplat niste lucruri la Banca Centrala a Europei si ce s-a intamplat la banca centrala a Elvetiei cu o saptamana in urma a fost ca un fel de preambul pentru ce va fi saptamana viitoare. Asa ca oti fi dumneavoastra cantitate neglijabila, dar sa vedem ce se va intampla cand va aparea o problema similara cu cei care au credite in euro, care sunt 60% din totalul creditelor, nu mai sunt neglijabile deloc!”, a spus Piperea.
Si alti protestatari au inclus in discurs problema generalizata a creditelor in valuta
Speram ca lumea sa constientizeze ca ceea ce facem nu facem doar pentru creditele in franci, pentru ca in momentul in care BNR nu va mai interveni in piata sa sustina euro, vor fi alte persone in aceasi situatie. Euro va fi ca si francul elvetian si vom asista la o alta miscare, de data acesta a celor care acum sunt spectatori, a celor care au credite in euro, a declarat, duminica, Daniel Teodorescu, organizator si membru al Grupului Clientilor cu Credite in CHF, potrivit Agerpres.
Cum vad clientii problema creditelor in franci: un amestec intre clauze abuzive si riscul valutar
„Eu consider ca nu suntem de vina doar noi. Sunt si bancile care ne-au vandut contracte si credite cu clauze abuzive” declara o doamna din grupul protestatarilor.
Acestia spun ca bancile de la care au luat credite nu fost dispusi niciodata la negocierea contractului de credit, fiind nevoiti sa accepte forma contractului asa cum a fost inaintata de banca pentru a putea accesa un imprumut pentru casa.
„Negocierea presupune doua parti, or banca nu negociaza cu clientii contractele de credit, nu sta de vorba cu noi pe aceste aspecte. Nici renegocierea contractelor nu este posibila individual”, spune Daniel Teodorescu, reprezentant al Grupului Clientilor cu Credite in CHF.
BNR nu se opune unor intelegeri intre banci si clienti
Purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a declarata la TVR: „Daca exista o intelegere intre banca si client pe o conversie, salutam acest lucru”.