Primele trei banci care detin cele mai multe credite in franci, Bancpost, Volksbank si Piraeus Bank, deservesc aproape 80% dintre clientii nemultumiti de criza francului. Conform datelor publicatiei online www.BankingNews.ro, acestea isi impart cam 58.500 clienti cu credite in franci elvetieni, ceea ce reprezinta aproape 80% din numarul clientilor ce apar in statisticile BNR (75.412 debitori).
Stocul de credite in franci elvetieni se ridica la echivalentul a 6,7 miliarde de lei, adica aproape 70% din total creditelor in aceasta moneda existente in portofoliile bancilor locale.
Aproximativ 35% din creditele in franci elvetieni acordate persoanelor fizice au mers catre achizitionarea de locuinte, in timp ce 58% dintre acestea au intrat in categoria creditelor de consum garantate cu ipoteca. Restul de 7% reprezinta alte credite de consum.
Creditele imobiliare in franci elvetieni reprezinta aproape 8% din totalul creditelor acordate pe acest segment.
La o luna de la aflarea acestor statistici prezentate mai sus, bancile si clientii nu au ajuns la nici un solutie, nici un compromis. In 15 ianuarie, clientii cu credite in franci elvetieni au trait un soc financiar: o rata a creditului mai mare cu 15% peste noapte. Din acel moment bancile si clientii afectati poarta un „razboi” extins.
Clientii asteapta o conversie avantajoasa, „solutii” cum le spun cei implicati. Iar solutiile acceptabile vizeaza doar propunerea potrivit careia conversia creditelor sa se faca la cursul din momentul acordarii (plus cel mult 20%).
Bancile spun ca asemenea masuri sunt practic imposibile pentru ca sunt ilegale si vor aduce pierderi mari, dar isi asteapta clientii la banca, pentru negocieri.
Mesajele venite de la clientii imprumutati in franci ne arata ca bancile inca nu negociaza sau incearca sa adopte doar solutii de moment. Iar acestea sunt mult mai „paguboase”, deoarece cresc suma totala datorata bancii, potrivit unor mesaje ale clientilor cu credite in franci venite pe adresa redactiei.
Exista si numerosi clienti care afirma ca banca „i-a pacalit cu astfel de credite si ca acum trebuie sa plateasca pentru acest demers prin suportarea unei reconversii avantajoase”. Pentru ca alta solutie nu exista. Si asteapta interventia statului printr-o lege care sa oblige bancile la conversie.
Intre timp, Guvernul anunta ca pregateste „o lege a creditelor ipotecare”. Doar reglementari. Practic, asistam la o lupta, cu multe „baricade” in online si in sucursale. La o luna de la criza creditelor in franci, un acord intre parti este inca departe.