”Am pierdut actiunea contra Credit Europe Bank. … Eu si echipa mea ne-am facut datoria. Vom continua lupta, dar nu vom mai fi tinta criticii BNR. Si nici a actiunilor de intimidare ale lobbistilor bancari. Incepind de luni voi lua o pauza de 3 luni de Facebook. La revedere.”, asa suna o parte a mesajului postat de avocatul Gheorghe Piperea pe pagina sa de Facebook.
Pare a fi un moment sensibil in lupta pe care a dus-o impotriva bancilor in ultimii aproape cinci ani. Probabil a obosit sau, pur si simplu, a inteles ca spectacolul mediatic nu este intotdeauna cea mai buna arma, mai ales ca sunt situatii in care acesta se poate intoarce impotriva ta.
Excesul de zel cu care ne-a obisnuit in toata aceasta perioada, exagerarile duse la extrem si radicalismul exacerbat sunt ingredientele luptei duse in Tribunale impotriva clauzelor abuzive din contractele de credit, in numele a mii de clienti, in procese mai cu seama colective.
Bancherii l-au poreclit ”Haiducul Piperea” si au vorbit de multe ori despre averea (milioane de euro) pe care ar fi facut-o pe seama clientilor bancari. A devenit un fel de ”persona non grata” in industria de profil, fiind aratat cu degetul inclusiv de oficialii Bancii Nationale a Romaniei.
Sunt de acord in multe privinte cu opiniile exprimate de bancheri, sunt, de asemenea, convins ca niste clauze abuzive nu se repara in Instanta cu decizii abuzive (vezi cazurile in care judecatorii au eliminat dobanda, de parca ar exista produs fara costuri pe lumea asta!), insa sunt, totodata, convins ca bancile au nevoie in continuare de PIPER(ea)!
Celebra Ordonanta 50 l-a facut celebru pe Gheorghe Piperea. A reusit, prin spectacol mediatic, declaratii taioase si verdicte favorabile obtinute in Instantele de judecata pe clauze abuzive sa bage frica-n bancheri si sa schimbe de multe ori atitudinea autoritatilor fata de anumite probleme care s-au ivit in relatia clienti-banci.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a devenit mai aspra. Banca Nationala a Romaniei s-a detasat incet-incet de greselile bancilor, aratandu-i cu degetul pe bancheri, ba chiar, in unele cazuri, pedepsindu-i.
Lucrurile s-au schimbat radical in ultimii ani. Bancherii nu mai afiseaza acea mina inganfata si superioara, s-au pozitionat mai aproape de clienti, au renuntat la multe dintre clauzele abuzive din contracte, au simplificat produsele de finantare si au adoptat o noua atitudine.
Pe de alta parte, clientii se simt altfel in relatia cu bancile. Se simt mai puternici, isi cunosc drepturile, nu se mai tem sa mearga in Instanta de judecata impotriva unei banci, daca au certitudinea ca sunt nedreptatiti. Multi avocati au descoperit ca legea este mai puternica decat bancile si au invatat sa se lupte in procese pe clauze abuzive sau pentru contestarea procedurii de executare silita.
Trebuie sa recunoastem ca tot acest tablou s-a desenat mai cu seama prin declaratiile colorate furnizate de Gheorghe Piperea. Tocmai de aceea, pentru o industrie sanatoasa si pentru o relatie bazata pe parteneriat intre banci si clienti, cred ca este nevoie in continuare de Gheorghe Piperea. Teama pentru unii si curajul pentru altii pot garanta faptul ca bancile nu-si vor mai ”hrani” clientii cu aceleasi credite otravite din perioada 2006 – 2008.