Bancherii se asteapta la schimbari in sistemul bancar. De la revenirea pe profit anul acesta, dupa pierderea record a sistemului bancar de aproape un miliard de euro de anul trecut, la adaptarea noilor cerinte din piata, inclusiv rezolvarea relatiei tensionate intre clienti si banci.
Iata declaratiile facute pe aceasta tema la ZF Bankers Summit ’15
„In cei 25 de ani care au trecut de la schimbarile politice, in Romania s-a reinventat bankingul. Cele 4-5 banci din anii ’90 lucrau intr-o maniera care nu era unitara. S-au schimbat rotile locomotivei din mers. Slabiciuni la zi ar fi cele externe, exista o perspectiva a unor fuziuni, achizitii, o restructurare a actionariatului in cadrul sistemului bancar. Este o etapa in care nu iti poti permite sa faci dezvoltari foarte mari atat timp cat exista aceste procese. Probabil ca aceasta etapa se va termina destul de repede. Oportunitatile pe care Romania le ofera vor crea rapid cadrul sa se adapteze la noile cerinte. Sistemul bancar romanesc a demonstrat ca se poate adapta la cerintele din piata. Cred ca cel mai nevralgic punct al sistemului bancar este relatia dintre banca si client. Este un punct nevralgic al sistemelor bancare, dar cu cat aceasta problema va fi atenuata, rezolvata mai rapid, cu atat sistemul economic, economia tarii va beneficia mai repede de oportunitatile pe care le ofera creditul, in conditiile in care Romania este o tara in care intermedierea financiara este covarsitoare,” a declarat Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si presedintele de onoare al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
Semne bune anul are
„Toate bancile se asteapta la revenirea pe profit in acest an, pentru ca sistemul s-a curatat de neperformanta. Ce vedem in momentul de fata este un cost al riscului normalizat, direct proportional cu activitatea de creditare din ultimii cinci ani“, a declarat Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank si presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor.
Revenirea sistemului bancar pe profit este conditionata si de continuarea scaderii ratei de neperformanta, aflata acum la 14%, anunta Bogdan Olteanu, BNR. „Nivelul creditelor neperformante se apropie de nivelul rezonabil. Nu exista banca, nu exista economie fara credite neperformante“, a afirmat Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR. In conditiile in care sistemul bancar nu reuseste deocamdata sa-si creasca veniturile din dobanzi, revenirea pe profit ar putea fi asigurata si de veniturile exceptionale generate de vanzarea zecilor de mii de active executate silit in ultimii de la clientii care nu si-au mai platit ratele.
„Pe masura ce piata de real estate va cunoaste o anumita evolutie crescatoare, o sa vedem si o crestere a profitabilitatii bancilor, venita din vanzarile de active aferente creditelor pe care le-am scos in afara bilanturilor“, a mai punctat Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si presedintele de onoare al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).