Un numar destul de mare de antreprenori se plange ca sistemul de scontare sau factoring este ca si disparut din Romania, multe banci refuzand sa mai ofere aceste servicii bancare tuturor clientilor, chiar daca scontarea biletelor la ordin este unul dintre cele mai vechi servicii bancare. Cu ce mai poate impresiona banca un mic intreprinzator cand criza ii macina profitul, ii subtiaza valoarea activelor sau ii afecteaza partenerii de afaceri? Capital a aflat mecanismele care influenteaza deciziile de finantare.
In ceea ce priveste analiza performantelor financiare ale solicitantilor de finantari, cifra de afaceri si marja comerciala sunt esentiale. Nu neaparat si profitul din ultimul an. Daca firmele cu pierderi mai au oarecare sanse sa obtina un credit, cu o cifra de afaceri in scadere abrupta gasesc usi inchise la banci. Toate bancile vorbesc de o analiza sectoriala a pietei pe care activeaza un IMM. Totusi, exista sectoare care par perdante la prima vedere, de genul constructiilor si industriilor anexe, nereusind sa atinga performantele dinainte de 2008.
„Sunt sanse extrem de mici sa acordam un credit cuiva care lucreaza, de exemplu, cu un singur client. Inainte de a analiza situatia financiara a solicitantului de credit, ne uitam la cateva lucruri foarte importante. Calitatea managementului si structura actionariatului sunt esentiale, de exemplu. Apoi, sectorul de piata in care firma activeaza conteaza si el. Istoricul firmei este esential. Nu conteaza atat profitul obtinut in ultimul an, cat modul in care afacerile au evoluat de-a lungul timpului“, spune Anca Balasu, sef departament produse corporate la Volksbank.
Citeste integral pe www.capital.ro