Legea darii in plata ii va afecta pe romanii dornici de un imprumut prin programul Prima Casa. Vestile nu sunt bune, bancile anuntad deja ca acest program nu va continua daca legea va fi promulgata. Conditiile de creditare impuse deja bancilor, avansul minimal si posibilitata ca debitorul sa arunce cheia pe masa bancii fac in acest moment din Program Prima Casa unul deja dat disparut.
Prima Casa este un program optional
Bancile nu castiga financiar foarte mult din programul garantat de Stat “Prima Casa”, din cauza restrictiilor de costuri impuse: Dobanda se calculeaza ca Robor 3M (3 luni, care este la minim istoric: 1.04 pe 18.11.2015), iar marja fixa este plafonata la 2,5%. Cu toate acestea, doar o parte dintre banci practica acum marja maxima de 2,5%, din dorinta de a atrage cat mai multi clienti.
Cu avans minimum 5% si cheile pe masa, Prima Casa nu mai poate fi un program viabil pentru banci
Ce banca va mai vrea sa acorde un imprumut cu doar 5% avans, in conditiile in care se poate astepta ca oricand debitorul sa aduca bancii cheile de la casa si sa-i fie stearsa datoria? Iar in caz de executare a garantiei, daca prin vanzarea imobilului executat nu se recupereaza tot creditul, statul va acoperi jumatate din suma nerecuperata?
“Garantia statului” inseamna bani de la buget, adica din buzunarul romanilor. Legea nu aduce aceste lamuriri
Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, anunta inca de acum o saptamana ca Legea privind ”Darea in plata” ar putea avea efecte negative si asupra programului Prima Casa.
„Daca cineva vine la mine cu cheile casei, iar eu am obligatia sa-i sterg toate datoriile, atunci Prima Casa dispare. N-o sa mai creditam in Prima Casa. Totul este neclar. Trebuie sa asteptam sa vedem ce se intampla”, a precizat Steven van Groningen.
Si Eugen Radulescu, director in cadrul Bancii Nationale a Romaniei, a dat cateva declaratii referitoare la creditele Prima Casa. ”Despre creditul Prima Casa, v-as propune sa nu va mai ganditi, nu va mai exista din prima secunda si nu va mai exista din cauza ca nu va putea sa fie executata garantia statului. Prima Casa e un program excelent, creditele cu cele mai putine rate restante, cu cea mai buna functionare, e foarte bun asa cum este el acum”, a precizat Eugen Radulescu.
Totodata, Sindicatul Garantare din cadrul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii atragea atentia la inceputul lunii ca Legea va conduce la blocarea Programului Prima Casa.
Iata si explicatiile specialistilor prin mana carora trec toate dosarele de creditare Prima Casa
“Articolul 6 al respectivei legi prevede ca de la data comunicarii notificarii de dare in plata se stinge dreptul creditorilor de a se indrepta impotriva codebitorilor, precum si impotriva garantilor reali si personali, ceea ce se poate interpreta ca in aceste cazuri creditorul nu va putea sa execute nici garantia acordata de stat, prin mandatarul sau FNGCIMM pentru creditele Prima Casa.
In asemenea conditii, este doar o chestiune de timp pana cand bancile participante in program vor realiza ca nu mai au nevoie de garantia statului in actualele conditii legislative in care nu pot incasa banii de la stat in cazul unui client care nu mai poate sau nu mai doreste sa-si plateasca ratele aferente creditului.
Dupa ce aceasta lege va fi aplicata, este posibil ca Programul Prima Casa sa devina doar o pagina de istorie a creditarii in tara noastra. Conditiile de acces al consumatorilor la creditele destinate achizitionarii de locuinte vor fi mult mai dificile, atat in ceea ce priveste inasprirea cerintelor de suplimentare a garantiilor si de diminuare a valorii creditelor, cat mai ales in privinta avansului solicitat, care nu numai ca nu va mai fi de 5% asa cum este in prezent in cadrul Programului Prima Casa, dar va fi cu certitudine mai mare si in raport cu nivelul de cca. 20% regasit in prezent in ofertele standard ale bancilor privind creditele ipotecare”, se spunea in comunicatul sindicalistilor de la FNGCIMM.
Guvenul a anuntat deja ca Programul va continua si in 2016, insa cu modificari si cu un plafon al garantiilor de doar 1,5 miliarde de lei. Mutarea vine de la Cotroceni. Legea Darii in Plata este deja pe masa Presedintelui si asteapta sa fie promulgata. Sau nu!
Gabriela DINU