Programul Prima Casă, prin care statul garantează împrumuturile contractate de persoanele care achiziționează o locuință, începe anul 2016 cu dobânzi mai mici față de anul trecut. Rata dobânzii a fost diminuată față de 2015, prin reducerea marjei maxime aplicate de bănci de la 2,5% la 2%.
ROBOR la 3 luni se situeaza la un minim istoric de 0,85%
Luând în calcul și scăderea valorii ROBOR la 3 luni la mai puțin de 1%, costul creditelor s-a diminuat spectaculos. Iar băncile se adaptează rapid, mai ales că programul Prima Casă, se apropie de final conform specialiștilor din domeniul bancar.
Intensa Sanpaolo Bank a anunțat deja marjele de dobândă cu care va lucra în acest an. Instituția precizează că dobânda la Programul Prima Casă va fi ROBOR 3 luni + 1,97%.
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii nu a stabilit, deocamdată, plafoanele alocate băncilor pentru acest an.
Exemplu de calcul Prima Casă
Pentru un Credit Ipotecar Prima Casă de 258.500 lei (echivalent a 57.000 euro), pe o perioadă de rambursare de 30 de ani, platești o rată lunară de 1.132 lei (care include comisionul către FNGCIMM), dobânda fiind de 2,92% variabilă (ROBOR 3 luni + 1,97%), iar comision de analiză zero. Costul total se ridică la 399.230 de lei, cu DAE de 3,22%.
Plafonul de garanții destinat programului Prima Casă din 2016 va fi de doar 1,5 miliarde lei, față de 2,6 miliarde lei în 2015. Calculele orientative arată că se vor putea accesa în jur de 16.000 de credite (jumatate față de anul trecut), asta în condițiile în care clienții preferă acest tip de finanțare.
Analiștii afirmă că alocarea unei sume atât de mici și temerea guvernanților și a bancherilor cu privire la supraîncălzirea creditării ne arată că Statul se pregătește să renunțe la programul prin care garantează 50% din suma împrumutată.
Mai mult, aplicarea Legii privind Darea în Plată, în forma actuală, va face imposibil de aplicat programul Prima Casă. Și oficialii BNR, dar și bancherii, au anunțat că Prima Casă nu va continua dacă Legea privind Darea în Plată va fi promulgată în această formă.
Gabriela DINU