CEC Bank va urma modelul băncilor americane, care acordă credite ipotecare cu opțiunea de a da în plată casa achiziționată dacă clientul nu-și mai poate plăti ratele. Deja, specialiștii instituției lucrează la elaborarea unui produs de finanțare imobiliară, care va permite românilor să cedeze băncii casa în cazul în care nu mai au posibilitatea, pe parcursul perioadei de rambusare, să achite împrumutul.
”Lucrăm la definirea noului produs de finanțare imobiliară. Va fi un credit ipotecar în care clientul are posibilitatea să dea în plată la un anumit moment. Acest produs va avea cu siguranță un avans mult mai mare și niște condiții de creditare mult mai severe”, a precizat, în exclusivitate pentru publicația online www.BankingNews.ro, Radu Grațian Ghețea, Președintele CEC Bank.
Domnia sa a specificat că noul produs de finanțare va fi lansat în câteva săptămâni și va funcționa în paralel cu actual credit ipotecar. Decizia CEC Bank de a promova un asemenea împrumut are legătură directă cu forma în care va fi votată de Parlament Legea privind darea în plată.
”Este o chestiune de prevenție pe care noi o realizăm. Dacă iese legea în forma actuală vom lansa un credit care va fi foarte greu accesibil pentru că trebuie să ne luăm niște măsuri de protecție”, a subliniat Radu Grațian Ghețea.
”Am văzut că deja o bancă (n.r. – Raiffeisen Bank) a anunțat modificarea condițiilor de creditare la împrumuturile ipotecare, solicitând un avans de 35% pentru împrumuturile în lei și de 40% pentru cele în euro. Probabil că și la noi, dar și la celelalte bănci din sistem, vor fi condiții foarte apropiate. S-au făcut simulări și scenarii la nivelul comunității bancare și s-a ajuns la concluzia că este necesară o asemenea abordare în cazul în care Legea privind darea în plată va avea efecte de natură să afecteze substanțial activitatea băncilor”, a menționat Președintele CEC Bank.
Legea privind darea în plată, o reglementare necesară pentru românii care într-adevăr au probleme
În opinia lui Radu Grațian Ghețea, forma actuală a Legii privind darea în plată, care este o reglementare necesară, nu corespunde scopului inițial, respectiv acela de a-i ajuta pe acei români care într-adevăr au probleme.
”În acest sens, sper ca actul normativ să fie aprobat într-un final, dar într-o formă care să servească numai celor cărora le este adresată, și anume persoanelor care au probleme și care nu mai pot face față plăților la bancă”, a evidențiat bancherul.
Totodată, Președintele de onoare al Asociației Române a Băncilor atrage atenția asupra consecințelor nefaste pe care Legea privind darea în plată le poate avea asupra societății, economiei și sectorul bancar din România, în cazul în care nu va fi bine gândită.
”Trebuie găsită o soluție care să ducă la rezolvarea cazurilor sociale, în care statul își asumă că nu vor fi influențe majore asupra sistemului bancar. Dacă statul își asumă că vor fi influențe asupra sistemului bancar, trebuie să își asume și că băncile nu vor mai putea să plătească impozite la un moment dat pentru că nu vor mai fi profitabile și că, s-ar putea, ca unele bănci să-și reducă activitatea pe acest segment (n.r. – creditele ipotecare) cu consecințele de rigoare. Dacă se înăspresc condițiile pe nișa finanțărilor imobiliare, normal că și construcțiile vor începe să se diminueze ca volum și ca număr, investitorii străini nu vor mai avea apetit pentru România, obligațiunile ipotecare pe care le așteptăm și pe piața locală nu vor funcționa. Cu alte cuvinte, sunt foarte multe ramificații și de aceea am convingerea că până la urmă parlamentarii vor înțelege că o astfel de lege trebuie făcută cu atenție deosebită, pentru a nu strica mai mult decât a repara”, a mai declarat șeful CEC Bank.
Publicația online www.BankingNews.ro va publica curând un super interviu cu Radu Grațian Ghețea cu subiecte care țin agenda zilei și cu multe detalii interesante despre viața sa personală.