Contractele de credit care au clauze considerate abuzive pot fi mai usor declarate nule si in instantele romanesti! Curtea Europeana de Justitie a solutionat nedumerirea unui tribunal din Slovacia, legata de creditul unei familii din aceasta tara. „Legislatia nationala poate prevedea anularea unui contract dintre un consumator si un comerciant, care contine o clauza abuziva, in cazul in care astfel se asigura o mai buna protectie a consumatorului”, spune un comunicat al Curtii Europene de Justitie (CEJ).
Directiva UE privind contractele consumatorilor (nr. 93/13/EEC din 5 aprilie 1993, publicata in OJ 1993 L 95, p. 29) prevede ca clauzele abuzive dintr-un contract incheiat intre un consumator si un comerciant, nu sunt obligatorii pentru consumator, atunci cand sunt impuse de catre comerciant, spune comunicatul CEJ.
O prevedere contractuala trebuie sa fie considerata abuziva „in cazul in care, in contradictie cu cerinta de buna credinta, provoaca un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor decurgand din contract, in detrimentul consumatorului”, mai spune CEJ.
„Cu toate acestea, un contract care contine o astfel de precvedere ramane obligatoriu pentru parti, in cazul in care poate continua fara clauze abuzive”.
Lamurirea oferita de CEJ poate fi invocata si in instantele romanesti, chiar daca a fost data in legatura cu un caz particular din Slovacia. Pe langa legea scoasa de Parlament din Ordonanta 50, in Romania mai poate fi invocata Legea nr. 193/2000.
Stabilirea dobanzii fara precizarea unei formule clare, ca si existenta unor comisioane nejustificate sau solicitarea de garantii suplimentare pe parcursul creditului sunt, toate, clauze abuzive. Modul de calcul al DAE ar putea intra inaceeasi categorie.
Citeste mai mult pe RTV.net