Ca in orice situatie ciclica, ratele mici vor deveni mari. In curand, ratele creditelor acordate prin Programul Prima Casa, cele mai accesibile si mai accesate imprumuturi ipotecare in lei, vor creste cu pana la 40%, afirma analistii. Debitorii care s-au imprumutat la cele mai mici dobanzi din piata si care in prezent detin cele mai mici rate ale imprumuturilor, se vor confrunta cu prima problema reala: revenirea inflatiei ar putea urca ROBOR de la 0,75%, cat este in prezent, la 3%, a declarat Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank
Ionut Dumitru: „Daca la final de 2017 ROBOR va urca la 3-3,25%, asa cum estimeaza BNR, ratele la un credit Prima Casa in lei pot creste cu 30-40%. Întrebarea este, poate duce debitorul?”
Creditele Prima Casa au cele mai mici dobanzi variabile, calculate in functie de ROBOR, la care se adauga o marja. ROBOR astazi se afla la un minim istoric: 0,73%/an, in scadere cu 3% fata de sedinta de vineri. Din acest motiv, din iulie, clientii vor avea cele mai mici dobanzi, deci si cele mai mici rate, de cand au accesat imprumuturile.
Dar peste un an?
Dispare riscul valutar si apare riscul de dobanda
„Sa luam un debitor cu Prima Casa. De la un ROBOR de 0,75… Cat ar putea fi ROBOR? Proiectia BNR la sfarsitul anului 2017 este de 2,7% inflatie. Daca inflatia va fi 2,7%, ma gandesc ca dobanzile vor fi mai mult decat atat la momentul respectiv. Adica vom avea ROBOR in jur de 3%. Daca faceti o simulare pe un credit Prima Casa pe 30 de ani cu ROBOR de 0,75% versus ROBOR de 3% – 3,25%, o sa vedeti ca ii creste rata cu 30-40%”, a explicat Ionut Dumitru.
Si intrebarea?
„Este o intrebare grea. Riscul de dobanda deja devine un risc probabil mai important decat riscul valutar pentru din ce in ce mai multi debitori, in special pentru cei de la Prima Casa”, a spus economistul Raiffeisen la intalnirea cu jurnalistii din presa economica.
Analiza expusa de economistul sef al Raiffeisen Bank, se aplica oricarui tip de credit ipotecar in lei, cu dobanda variabila, nu doar celor din Prima Casa.