Asociația Română a Băncilor salută recentul anunț oficial al FTSE Russell privind promovarea pieței de capital din România pe lista de monitorizare pentru obținerea statutului de piață emergentă (Secondary Emerging), potrivit unui comunicat de presă. FTSE Russell este o companie parte a London Stock Exchange Group, specializată în furnizarea de calcul de indici, care realizează începând cu anul 1985 un model de evaluare a piețelor de frontieră, emergente și dezvoltate, model extins în prezent la nivelul a 72 de țări.
Anunțul publicat pe 29 septembrie 2016, vine ca urmare a procesului de evaluare formală al FTSE Russell, care presupune implicarea autorităților de reglementare și a burselor de valori locale prin intermediul discuțiilor directe și a unor chestionare formalizate alături de un calendar anual prestabilit de comunicare și implementare. Detalii suplimentare pot fi accesate prin intermediul paginii oficiale de internet a FTSE Russell (www.ftserussell.com).
„Asociația Română a Băncilor, prin intermediul Comisiei sale de Piețe de Capital și Trezorerie, a realizat demersuri importante pentru creșterea nivelului de comunicare și dialog cu companiile furnizoare de indici de acțiuni la nivel mondial, în vederea susținerii eforturilor întregii piețe de capital românești pentru promovarea de la statutul de „piață de frontieră” la cel de monitorizare pentru „piață emergentă”. Este preconizată creșterea interesului investitorilor, inclusiv a investitorilor străini, pentru piața de capital din România care poate deveni astfel o alternativă viabilă de finanțare și un stimulent al creșterii economice durabile”, a declarat Sergiu Oprescu, Președinte al Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor.
“Comisia Piețe de Capital și Trezorerie din cadrul ARB, prin intermediul expertizei și contribuției active a membrilor săi, acționează ca factor coagulant atât în cadrul fluxurilor de tranzacționare cât și în cadrul celor de post tranzacționare. Având o viziune integrată asupra infrastructurii pieței de capital din România, ARB a inițiat și a susținut un dialog permanent cu Banca Națională a României, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, Ministerul Finanțelor Publice, Bursa de Valori București și Depozitarul Central, dialog care a avut drept rezultat îmbunătățirea cadrului legislativ și a aspectelor operaționale aplicabile tuturor participanților și investitorilor care accesează piața de capital din România. Mulțumim tuturor părților implicate în acest dialog și ne vom intensifica în viitor eforturile în vederea îndeplinirii integrale a tuturor criteriilor de piață emergentă”, a menționat Ioana Apa, Președintele Comisiei Piețe de Capital și Trezorerie din cadrul ARB.
ARB, prin intermediul membrilor săi, combină expertiza locală cu cea europeană și globală și este angajată strategic în dezvoltarea de practici aplicabile la nivelul întregii industrii financiare, în linie cu standardele internaționale și cu reglementările Uniunii Europene (EMIR, MiFID, CSDR și T2S).
O parte importantă a strategiei ARB este reprezentată de continuarea proiectului inițiat de către piața de capital privind eliminarea celor opt bariere sistemice de acces. Dezvoltarea pieței de capital continuă sa fie o componentă strategică prioritară a comunității bancare din România.