Este puţin probabil ca Polonia să vină cu o legislaţie mai restrictivă pentru a-i ajuta pe cei care au luat credite ipotecare în franci elveţieni, după ce ţara a atenuat planurile de conversie în zloţi a creditelor, din cauza incertitudinilor din sectorul bancar, a afirmat premierul Beata Szydlo într-un interviu acordat postului de radio Maryja, transmite Reuters.
Aproximativ 550.000 de polonezi au credite ipotecare în franci, contractate în principal în perioada 2007 – 2008, când zlotul polonez era relativ puternic în raport cu francul. În prezent, o parte dintre aceştia au probleme la rambursare, în condiţiile în care francul elveţian s-a apreciat cu 80% în raport cu zlotul.
În august, Polonia a oferit băncilor stimulente pentru a-i ajuta pe cei care au luat credite ipotecare în franci elveţieni să le convertească în zloţi, o măsură mai puţin dură decât precedenta propunere ce viza un proces de convertire obligatoriu, potrivit Agerpres.
„Se pare că astăzi nu există o astfel de posibilitate, să adoptăm legea pe care o aşteaptă cei cu credite în franci elveţieni. În acest moment, trebuie să analizăm cu atenţie ce se întâmplă pe pieţele financiare. Avem semnale îngrijorătoare care vin din partea băncilor italiene, germane. Trebuie să fim pregătiţi pentru că ar putea avea loc un fel de criză, sunt posibile noi turbulenţe”, a afirmat Beata Szydlo.
Oficialul a adăugat că a discutat cu guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei şi cu şeful Autorităţii de Reglementare din Sectorul Financiar (KNF).
În ianuarie, preşedintele Poloniei a prezentat un proiect de act normativ destinat să îi ajute pe cei care au credite ipotecare în franci, urmând ca băncile să suporte costurile convertirii creditelor în zloţi. Administraţia prezidenţială nu a estimat însă care vor fi costurile acestui plan, care urmau să fie calculate de Autoritatea de Reglementare din Sectorul Financiar. Creditele ipotecare în franci elveţieni reprezintă 14% din totalul creditelor din sectorul bancar şi sunt echivalente cu 8% din PIB-ul Poloniei.
Autoritatea de Reglementare din Sectorul Financiar a avertizat recent că adoptarea legii ar putea costa băncile aproximativ 70 de miliarde de zloţi (18,6 miliarde de dolari), până la de opt ori profitul sistemului bancar, punând în pericol stabilitatea sistemului financiar al ţării.
Băncile se află sub presiune din cauza ratelor scăzute ale dobânzilor, iar investitorii sunt îngrijoraţi de posibilitatea adoptării unei legi privind conversia în zloţi a creditelor în valută. Criticii susţin că impunerea unor noi taxe în sectorul bancar şi cel de retail vor avea consecinţe nedorite, deoarece costurile vor fi suportate de clienţi.