Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) își arată utilitatea pentru consumatorii de servicii și produse bancare care se consideră nedreptățiți în relația cu instituțiile de credit. La aproape opt luni de la debutul activității, organismul, ce a fost creat în baza Ordonanței Guvernului nr.38/2015 privind soluționarea alternativă a litigiilor dintre consumatori și comercianți, a reușit să adune deja mai multe ”povești de succes” în care clienți nemulțumiți de bănci în calitate de actori principali au primit soluții cel puțin satisfăcătoare de la instituțiile de credit cu ajutorul conciliatorilor.
Numărul cererilor conforme inițiate de români la CSALB a ajuns la 173, dintre care 35 de solicitări sunt în faza de filtru, 33 sunt deja dosare în diverse stadii de soluționare, iar 21 au fost finalizate. Oficialii Centrului au organizat o conferință de presă la care au fost invitați să participe și câțiva dintre consumatorii care au apelat la acest organism, pentru a-și împărtăși experiențele prorprii.
Într-un litigiu soluționat luna aceasta de CSALB, un consumator a solicitat diminuarea dobânzii indexabile pentru a alinia nivelul costurilor creditului la nivelul dobânzii actuale și eliminarea comisionului de administrare. Conciliatorul, în negocierile cu banca, a reușit să obțină eliminarea comisionului de administrare lunar si aplicarea unei dobânzi fixe. Rezultatul a fost reducerea ratei lunare cu aproape 100 de euro, de la 280 euro pe lună la 193 de euro în primii 5 ani și la 185 euro pe lună pentru restul perioadei până la achitarea integrală a creditului ipotecar. Consumatorul va face astfel o economie de aproape 20 de mii de euro.
În alt caz, consumatorul a primit mai mult decât a cerut. Acesta a solicitat recalcularea comisionului de administrare a creditului și a obținut eliminarea acestui comision. Astfel ca rata i-a scăzut cu 145 de lei în fiecare lună, de la 709 lei la 564 de lei, iar economia pe care o va face consumatorul până la finalul contractului de credit va fi de 8 mii de lei.
Consumatorii încep să aibă încredere tot mai mare în CSALB, consideră că este singura modalitate de a dialoga cu banca sau IFN-ul și de a rezolva litigiul prin intermediul Centrului, dar totuși au încă rezerve legate de faptul că:
* procedurile de soluționare alternativă a litigiilor nu sunt obligatorii pentru comercianți;
* majoritatea comercianților nu vor accepta solicitările lor, formulate prin intermediul CSALB, câtă vreme nu le-au acceptat în cadrul încercării de soluționare amiabilă (în faza de reclamație simplă), ceea ce induce o atitudine descurajantă (în opinia clienților);
* impunerea – prin lege – a etapei prealabile, care constă în încercarea de soluționare directă, nu este utilă și generează întârzieri nejustificate, mai ales în contextul existenței unor relații extrem de încordate între consumator și comerciantul respectiv.
CELE MAI FRECVENTE SOLICITĂRI ALE CONSUMATORILOR SE REFERĂ LA
* restituirea comisionului de risc perceput pentru un credit;
* rescadențarea creditului;
* diminuarea ratei lunare, în situațiile în care consumatorul apreciază că ratele lunare au fost mărite de comerciant în mod abuziv;
* returnarea comisionului de administrare, a comisionului de monitorizare ori a altor categorii de comisioane care – în percepția consumatorilor – au fost reținute în mod nejustificat;
* restituirea sumei ce a rezultat din mărirea marjei dobânzilor în mod excesiv, în accepțiunea consumatorilor;
* reducerea marjei dobânzii și înghețarea cursului valutar la data încheierii contractului de credit (în CHF);
* declararea creditului ca fiind scadent anticipat, fără respectarea condițiilor contractuale;
* calcularea și plata ratelor în lei, la cursul de schimb valutar de la data încheierii contractului;
* eliminarea unor clauze calificate de către consumatori ca fiind abuzive, privind aplicarea de dobânzi penalizatoare;
* radierea înregistrărilor din biroul de credit etc.
Consumatorii care doresc să apeleze la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar pentru a rezolva diverse probleme pe care le are în relația cu banca sau IFN-ul trebuie să știe că principala condiție necesară este aceea de a fi încercat inițial să ajungă la un acord cu finanțatorul. Dacă raspunsul primit îl nemulțumește, consumatorul poate contacta CSALB, telefonic la 021 9414 (numar cu tarif normal), fizic la adresa Str. Sevastopol nr.24, Sector1, Bucuresti, Romania sau prin intermediul poștei electronice la e-mail office@csalb.ro.