BCR a lansat astăzi un program itinerant de educație financiară interactivă ce se adresează copiilor cu vârste cuprinse între șapte și 14 ani, realizat împreună cu Fundația Vodafone și intitulat „Școala de bani pe roți”.
Programul se va derula în acest an în mai multe orașe din zona Moldovei. În cadrul unei sesiuni de o oră și jumătate, grupe de câte 15 copii vor afla de la profesorii de educație financiară despre valoarea banilor.
„Copiii vor putea să participe la sesiuni interactive în care li se va cere să spună pe ce cred ei că se cheltuiesc cei mai mulți bani în familie, vor învăța despre lucruri care au o valoare mai mare decât valoarea lor în bani, vor afla despre ce se află în spatele lucrurilor pe care le cumpără părinții, respectiv întreg lanțul de producție, în esență vor afla despre valoarea lucrurilor și a banilor”, ne-a explicat Nicoleta Deliu, director al Departamentului de Comunicare Corporatistă și Afaceri Comunitare din cadrul BCR.
„45% din populația din populația României crede că este educația financiară este responsabilitatea instituțiilor financiare. Primul pas pentru prosperitate este încrederea, iar primul pas spre încredere este educația financiară”, a spus Sergiu Manea, CEO BCR, prezent la lansarea programului.
Dana Demetrian, vicepreședinte responsabil de segmentul retail al BCR a menționat că 95% din populația României este de acord că educația financiară începe din familie. Potrivit unui studiu realizat e bancă, încă de la 6 ani copiii primesc bani de la părinți, prin urmare ar putea începe încă de atunci să învețe care este valoarea acestora.
„Majoritatea părinților spun că le dau bani copiilor după ce aceștia împlinesc șapte ani, destul de târziu în contextul în care 95% din educația financiară a românilor provine din familie. La nivel național avem un grad mic de alfabetizare financiară, de 22%, iar planificarea unui buget este o necunoacută pentru trei români din patru”, se menționează în studiul BCR.
BCR are deja tradiție în programele de educație financiară.
În 2016, banca a lansat programul „Școala de bani”, în cadrul căruia peste 700 de angajați ai BCR au devenit profesori de educație financiară, ținând cursuri pentru peste 8.000 de români.
În 2015, BCR împreună cu Asociația pentru Promovarea Performanței în Educație, Ministerul Educației și Infomedia România au lansat programul „De la joc la educația financiară”, prin care 23.000 de preșcolari au primit gratuit suportul de curs iar 7.000 de educatori au fost formați pentru a susține cursuri de educație financiară în grădinițe.