„Dacă în primele trei trimestre din 2017 a existat o rată de respingere (a soluțiilor de conciliere propuse de CSALB) de circa 50%, din partea băncilor, în ultimul trimestru rata a scăzut la 30%, rată ce s-a menținut în 2018. Băncile au înțeles că e util să apeleze la Centru, în loc să ajungă în instanță, unde se știe că sunt și alte costuri”, a spus astăzi în cadrul unei conferințe de presă Liviu Fenoghen, directorul Centrului de soluționare alternativă a litigiilor în domeniul bancar (CSALB).
Anul trecut, numărul clienților care au apelat la CSALB pentru a își rezolva disputele cu a crescut vertiginos. „Dacă în 2016 aveam 235 de cereri venite din partea clienților, în urma cărora s-au format 45 de dosare, în 2017 an avut 505 cereri din care s-au format 214 dosare. Anul trecut, 122 de dosare s-au soluționat prin hotărâri,așadar clienții și băncile au ajuns la un consens. Tot anul trecut s-au făcut 24 de încheieri, ceea ce înseamnă că cele două părți nu s-au înțeles. În 2018 avem deja 91 de cereri înregistrate și 61 de dosare formate, precum și 8 hotărâri emise de conciliatori, fără nicio încheiere”, a spus la rândul săi Alexandru Păunescu(foto), membru al Colegiului de Coordonare al CSALB.
Pentru 2018, Păunescu estimează că numărul total de dosare administrate de CSALB va ajunge la 1000.
„De asemenea, ne așteptăm să existe o schimbare de mentalitate în ce privește litigiile clasice, derulate în instanță, și ca debitorii să opteze mai degrabă pentru conciliere și arbitraj. În 2018 vom fi mult mai prezenți în media și în teritoriu, continuând seria de evenimente de anul trecut”, a mai spus acesta.
Potrivit reprezentanților CSALB, cele mai frecvente solicitări venite din partea clienților băncilor s-au referit la returnarea sumelor provenite din diverse comisioane. Până acum, fiecare conciliator a gestionat în medie 6-7 dosare, dar unii conciliatori au gestionat chiar și 50 de cazuri, așa încât se poate vorbi de o jurisprudență, au remarcat reprezentanții centrului.
Circa 40% din consumatorii care s-au adresat CSALB pentru a rezolva problemele cu banca provin din țară, restul de 60% fiind din provincie. CSALB a primit mii de solicitări de la consumatori online, activitatea de concliere putându-se desfășura telefonic.