Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, marţi, că românii vor putea opta între Pilonul 1 şi Pilonul 2 de pensii, precizând că la nivelul Guvernului va fi o discuţie pe această temă.
Eugen Teodorovici spune însă că nu va fi nicio ordonanţă de urgenţă, iar oferirea posibilităţii pentru contribuabil să aleagă între Pilonul 1 şi Pilonul 2 se va face printr-un mecanism ce va fi discutat în Guvern.
„Am spus că se lucrează la un mecanism care să asigure în piaţă o posibilitate de a alege pentru contribuabil între Pilonul I şi Pilonul II. Deci, nimic ascuns, nimic altceva decât ceva care e normal pentru orice contribuabil”, a mai declarat el.
Ministrul a exclus posibilitatea unor pensii diminuate pentru cei care au contribuit la Pilonul II, după ce la fondul de pensii administrat privat nu au fost virate după 2008 contribuţii de peste un miliard de euro, deoarece nu s-au respectat prevederile iniţiale ale legii.
„Nu, nu este cazul să fie cineva îngrijorat de acest lucru. Nu a fost încălcată legea, s-a făcut o excepţie, o derogare. (…) Noi, odată ce ne-am angajat să transferăm acele procente către Pilonul II, s-au luat în calcul nişte randamente. Deci, nu putem să văduvim Pilonul II de sumele respective, pentru faptul că guvernele care au fost de-a lungul timpului nu au alocat acele sume. Nu este niciun risc pentru cei care sunt la Pilonul II să aibă pensiile diminuate. În niciun caz. Este o obligaţie legală. Chiar dacă un guvern ar putea să facă o astfel de năzbâtie, oamenii câştigă în instanţă fără niciun fel de problemă. Atât timp cât noi ne-am angajat ca stat, acest angajament există şi nu ai cum să îl laşi pe om să nu primească întreaga sumă pe care s-a contat”, a declarat el.
Totodată, ministrul a dat de înţeles că este posibil ca banii din Pilonul I de pensii să fie investiţi, pentru a aduce un randament. Deci ministrul vorbeşte despre concuerenţă între două sisteme total diferite. Asta în condițiile în care bugetul de pensii este pe DEFICIT, iar clientii nu au conturi individuale.
„Orice stat, în mod normal – şi de fapt statele dezvoltate au şi această abordare, de a investi în şi în afara ţării respective. (…) Dorim să putem să fim atractivi, să putem să fim o posibilă alegere a fiecărui contribuabil. Ca să faci acest lucru, trebuie să fii transparent, în primul rând, trebuie să îl determini pe om, economic, să decidă să vină către tine. Şi cum poţi să faci asta, altfel decât acordându-i un randament mult mai bun, cu siguranţa că banul pe care astăzi îl alocă se va întoarce către el peste o anumită perioadă de timp la un nivel avantajos?”, a precizat el.
Guvernul continuă să ignore performanţele Pilonului II de pensii private obligatorii administrate privat. Randamentul investițional (pe baza valorii unitare a activului net – VUAN mediu) pentru perioada mai 2008 – februarie 2018 a fost de 128,3%, adică o medie de 8,8% pe an de la lansare până în prezent.
Ce spun specialiştii despre iluziile vândute drept „randamente bune” la Pilonul I
Florin Citu, PNL: „Sunt dezinformaţi pentru că la pilonul I de pensie există deficit, ceea ce înseamnă că plăteşti tot ce ai şi mai iei nişte bani în plus din împrumuturi de pe piaţă ca să acoperi deficitul. Eu nu am auzit pe nimeni să investească în deficit şi să aibă randament. Este posibil ca Dnul Ministru de Finanţe să fie dezinformat, să i se spună cumva că la Pilonul I este un surplus sau ceva de genul ăsta pentru a fi investit. Altfel nu-mi explic acest mod de a gândi”.
Ce urmăreşte PSD. Dacă Pilonul II este atât de bun, fiind unul cu randament aşa cum îşi doreşte Guvernul pentru Pilonul I, de ce nu se păstreză acest Pilon II? Pentru ca e nevoie urgentă de bani.
Potrivit specialiştilor, Guvernul urmăreste banii din Pilonul II. Aici este miza. Prin mecanismul creat, optionalizarea Pilonului II se va face intr-un mod cat mai complicat, astfel incat romanii sa renunte si sa migreze catre Pilonul I.
„Ei vor banii de la Pilonul II. Probabil ca se gandesc ca pana acum era obligatorie partea de contributie la Pilonul II, probabil ca vor sa o faca optionala cu exercitarea optiunii intr-un mod cat mai greu posibil, sa nu iti mai bati capul si sa aiba mai multi bani in Pilonul I de mancat in fiecare luna”, declară consultantul fiscal Gabriel Biriş.
Ce spune avocatul Gabriel Biriş
Gabriel Biris spune că dacă Guvernul ar lua o astfel de decizie, statul ar rămâne fără bani.
- „Nu putem compara mere cu pere, spune Gabriela Biriș, avocat specializat în legislație fiscală, partener fondator al casei de avocatură ”Biriș-Goran”
„Ca sa putem compara cele doua piloane, intregul sistem public trebuie reformat, Casa de pensii trebuie sa treaca la administrarea de conturi de investitie pentru toti cei 5 milioane si ceva de asigurati, asa cum fac astazi firmele ce administreaza contributiile la pilonul II. Asta inseamna schimbarea din temelii a actualului sistem, inclusiv oferirea de informatii cu privire la sumele stranse in contul de pensie al fiecarui asigurat. Asta chiar ar fi o revolutie fiscala!!!
2. Banii platiti luna de luna la Pilonul I (adica aprox 52 miliarde lei) nu vor mai fi cheltuiti luna de luna pentru plata pensiilor (+ inca 7,4 miliarde subventie de la buget, ca altfel nu ajung), ci vor fi investiti pentru asigurat de administratorul stat (unul recunoscut pentru eficienta…), astfel incat atunci cand omul iese la pensie sa primeasca suma stransa din contributiile sale in contul sau de pensie/investitie (integral sau in transe).
3. Cum contributiile la Pilonul I (conform celor spuse de dl Teodorovici) vor fi investite de stat pentru asigurat inseamna ca ele nu mai pot fi cheltuite de Casa de Pensii pentru plata pensiilor, ceea ce inseamna ca dl Teodorovici trebuie sa faca de undeva rost de 52 de miliarde, adica peste 6% din PIB! Sa repetam: SASE LA SUTA DIN PIB!!! Peste cei 3% cu care se chinuie azi…” explica avocatul pe pagina personală de Facebook.