„În prezent, 35% din veniturile sistemului bancar provin din comisioanele retail – o cifră mare. Băncile nu au potențiali solicitanți pentru finanțare și, atunci, trebuind să supraviețuiască, merg pe zona de retail, ridicând puțin comisioanele. Ceea ce este un pericol”, a spus Ruxandra Avram, director Direcția monitorizare a infrastructurilor pieței financiare și a plăților de la Banca Națională a României, în cadrul celei de-a V-a ediții a Conferinței „Eu plătesc cu cardul”, organizată de publicația online www.bankingnews.ro.
Potrivit acesteia, scăderea costurilor ar putea fi o modalitate de a promova plata cu cardul. În același timp, clienții doresc un produs sigur. Până acum, băncile au reușit să implementeze într-un mod satisfăcător sisteme de siguranță, pentru plățile online. În plus, în curând va fi implementată directiva PSD2, în același sens.
„Piața cardurilor a fost promotorul erei digitale. Sistemele prestatorilor de servicii sunt atacate de hackeri. Este vina tehnologiei, care avansează mai repede decât putem noi să o controlăm. Avem PSD2 care astăzi s-ar putea să intre în consultare publică (proiectul de ordonanță care transpune directiva). Ce face PSD2? De modificările aduse pe PSD2 vor fi afectați prestatorii de servicii de plată, utilizatorii, când constată că sistemele de plăți nu sunt suficient securizate la risc”, a spus Ruxandra Avram.
În același timp însă, a atras atenția reprezentantul BNR, se observă o creștere spectaculoasă a numărului cardurilor contactless în portofoliile bancare. Unii clienți sunt destul de reticenți în legătură cu acest produs, în condițiile în care, până la o anumită valoare nu mai este necesară introducerea PIN.
Este nevoie de mai multe scheme de plată
În opinia directorului BNR, cea mai bună schemă de plată este „încrederea pe care o dă furnziorul și costurile, iar băncile ar trebui să se întrebe cum pot aduce populația la serviciile bancare, așa încât intermedierea financiară să crească”.
În acest sens, creditorii ar trebui să crească gama de scheme de plată. „Cardul este un plastic. Dar trebuie să vorbim despre scheme de plată. Cardul a fost promotorul plăților digitalizate, dar intră în concurență cu plata cu telefonul mobil, în plus vin și scheme de plată din afară. Să nu uităm scheme de tip Revolut, unde costurile sunt cu mult sub cele ale cardurilor. S-ar putea să vedem o migrare a celor 12,5 milioane posesori de carduri către scheme mai avantajoase pentru ei, pe care nu le supraveghem noi”, a mai spus Ruxandra Avram.
Creșterea plăților online ține și de numărul acceptatorilor
În ultimul timp s-a observat creșterea numărului cardurilor în circulație cu 2,9% – o evoluție modestă, care denotă că s-a atins masa critică a utilizatorilor de astfel de instrumente.
De regulă, creșterea se obține datorită acelorași persoane care, în loc de două carduri ajung să dețină 3 sau 4.
O problemă este însă și numărul accepatorilor și disponibilul de numerar la ATM. În 2017 s-a observat diminuarea numărului de ATM-uri cu 0,5% față de 2016.
„De ce? Probabil trebuie să facem o comparație cu creșterea plăților online. Dar băncile trebuie să aibă aceste echipamente peste tot, nu să umbli, ca mine, în seara de Paște, și să găsesc 3 bancomate fără bani”, a mai spus Ruxandra Avram.
Conferința ”EU plătesc cu cardul” este un proiect dezvoltat de publicația online www.bankingnews.ro cu susținerea Asociației Române a Băncilor şi Asociaţiei de Plăţi Electronice din România, în calitate de Parteneri Instituţionali, BCR, Banca Transilvania și Alpha Bank – Parteneri Principali, Raiffeisen Bank – Partener, cărora le mulțumim, pe această cale, pentru implicare.