Pe data de 12 iunie 2018, Banca Națională a Cehiei (CNB) a anunțat că se pregătește pentru frânarea creditării ipotecare. Anunțul vine în același timp cu cel din România, însă, bancherii cehi au la dispoziție 5 luni pentru a „ingera” măsura.
De la 1 octombrie 2018, CNB va introduce noi reguli pentru creditele ipotecare, limitând valoarea împrumuturilor la de nouă ori salariile anuale ale debitorilor, în încercarea de a preîntâmpina o destabilizare a economiei din cauza preţurilor ridicate de pe piața imobiliară, potrivit comunicatului de presă remis de instituție și analizat de publicația online www.BankingNews.ro.
Pe modelul propus de BNR, Banca Cehiei încurajează mai mult economisirea
Tot atunci, „pentru a atenua aceste riscuri CNB stabilește o limită superioară de 45% a gradului de îndatorare”, mai anunță Banca Centrală a Cehiei. Noile reguli, ce vor fi introduse din octombrie, vor acoperi şi datoriile existente.
Potrivit Băncii Centrale din Cehia, „sectorul financiar intern a rămas stabil și extrem de rezistent la șocurile potențiale negative din ultimele douăsprezece luni. Cu toate acestea, riscurile asociate cu continuarea extinderii împrumuturilor bancare și potențialul subestimării riscului de către bănci și clienți au crescut.”
CNB răspunde acestor riscuri într-un mod preventiv și în timp, utilizând instrumentele macro-prudențiale – prin creșterea tamponului anticiclic și prin întărirea condițiilor de creditare.
Începând cu 1 iulie 2019, crește rata rezervelor de capital anticiclice la 1,5%
De la 1 octombrie 2018, banca Centrală va schimba cerințele de venit în recomandările sale de creditare ipotecară. Gradul de îndatorare se limitează la 45% din venitul lunar net
Sumele solicitate de debitori nu ar trebui să depășească de nouă ori venitul lor net anual. În același timp, solicitanții nu ar trebui să cheltuiască mai mult de 45% din venitul lor lunar net. CNB vine însă cu o derogare, o uşoară relaxare pentru fiecare instituţie bancară. Aceste rate pot fi depășite în anumite cazuri, dar nu mai mult de 5% din împrumuturi.
Cum explică guvernatorul măsurile de prevenţie si paradoxul stabilității financiare în vremuri bune.
Evoluțiile din sectorul financiar ceh au fost favorabile în ultimul an. Băncile rămân extrem de rezistente chiar și la șocurile potențiale negative, inclusiv o recesiune profundă. Acest lucru este demonstrat de rezultatele testelor de stres și a evaluărilor efectuate de BNS în Raportul privind stabilitatea financiară 2017/2018. Cu toate acestea, analizele indică atât creșterea riscurilor asociate cu „vremurile bune” actuale, în care atât băncile, cât și clienții percep riscurile ca fiind neglijabile.
CNB, care este responsabilă punct de vedere legal pentru menținerea stabilității financiare precum și stabilitatea prețurilor, intervine preventiv și în timp prin noi măsuri de politică macroprudențială: înăsprirea condițiilor pentru acordarea creditelor ipotecare și creșterea capitalului tampon pentru bănci pentru a patra oară de la sfârșitul anului 2015.
„Suntem interesați în principal de ceea ce se va întâmpla cu împrumuturile atunci când se termină perioada bună. Deși acest lucru nu poate veni în curând, se va întâmpla într-o zi. De îndată ce ratele dobânzilor sau șomajul încep să crească, multe gospodării ar putea întâmpina probleme de rambursare a împrumuturilor, ceea ce ar afecta negativ situația băncilor”, a declarat guvernatorul Jiří Rusnok.
Evoluțiile economice favorabile și ratele scăzute ale împrumuturilor au încurajat apariția așteptărilor optimiste și creșterea disponibilității gospodăriilor de a-și finanța cheltuielile utilizând credite. În pofida unei ușoare creșteri a ratelor dobânzilor, condițiile de creditare rămân foarte relaxate, iar volumul creditelor noi acordate gospodăriilor populației este încă ridicat.
Prețurile ridicate din imobiliare forțează Banca Centrală să limiteze creditele ipotecare
Prețurile proprietăților imobiliare au crescut, în 2017, în cel mai rapid ritm din Uniunea Europeană cu 16% în medie, potrivit CNB, iar supraevaluarea prețurilor locuințelor este, de asemenea, pe un trend ascedent (+14% în 2017).
Condițiile pentru dezvoltarea unei spirale între prețurile locuințelor și creditele ipotecare persistă. Din anul 2016, CNB a identificat acest lucru drept cel mai semnificativ risc pentru stabilitatea financiară internă. Mai mult decât atât, anul trecut băncile au acordat un procent semnificativ de credite ipotecare noi pe care CNB le consideră extrem de riscante.
„Debitorii devin din ce în ce mai vulnerabili, deoarece creșterea prețurilor locuințelor depășește creșterea veniturilor clienților”, a spus guvernatorul Rusnok.
Pentru a atenua aceste riscuri CNB stabilește o limită superioară de 45% a gradului de îndatorare, începând cu 1 octombrie 2018, mai anunță Banca Centrală a Cehiei.