Guvernul a adoptat, joi, proiectul de ordonanţă de urgenţă provind apariția Programului guvernamental gROwth – Contul individual de economii Junior care are ca obiect introducerea unui cont special de economisire sub formă de depozit.
Peste 3.800.00 de copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 17 ani inclusiv, vor avea conturi obligatorii
Titularul contului va fi orice copil care este cetățean român și are sub 18 ani. Contul se deschide pe numele copilului, automat la unitățile Trezoreriei Statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinți, a altui reprezentant legal al copilului sau împuternicitului acestora.
BankingNews.ro a mai scris pe această temă:
Programul ”gROwth – contul individual de economii Junior” va avea, din 2019, o primă de stat în valoare de 600 lei anual, rata dobânzii fiind de 3% pe an, sumele nefiind impozabile.
Premierul Viorica Dăncilă a anunţat joi, la Alba Iulia, în deschiderea şedinţei simbolice din Sala Unirii, măsurile care vor fi adoptate, printre ele fiind un mecanism de economisire pentru copii.
„Instituim astăzi un mecanism de economisire pentru copii. Toţi copiii din România vor fi puşi până la 18 ani într-un mecanism activ de economisire. Statul va deschide un cont special de economisire. Statul contribuie cu o primă anuală. Astfel, începând cu 2019, statul contribuie cu o primă de 600 de lei anual. Banii economisiţi poţi fi retraşi după împlinirea vârstei de 18 ani. Banii economisiţi nu se impozitează şi primesc de la buget o dobândă anuală de 3%, stimulativă”, a spus premierul.
Condiţiile „gROwth -Contul de economii Junior Centenar”: 600 de lei anual de la stat până la majorat
„Începând cu anul 2019, titularii de cont beneficiază de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu condiţia ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minim un 1.200 lei. În cazul în care la finele anului alendaristic suma depusă în anul respectiv este mai mică decât suma minimă de 1.200 lei, titularul contului nu beneficiază de prima de stat, dar pentru soldul contului se acordă dobândă”, se arată în ordonanţă.
Guvernul intră în concurență cu băncile. Scopul? Mai mulți bani la buget
Totodată, sumele depuse anual în cont nu vor putea depăşi un plafon maxim reprezentând echivalentul în lei a valorii de 100000 euro. Titularul contului beneficiază de prima de stat numai pentru suma minimă de 1.200 lei.
În cadrul programului guvernamental „gROwth -Contul individual de economii Junior Centenar”, titularul unui astfel de cont este orice copil care îndeplineşte următoarele condiţii: este cetăţean român şi nu a împlinit vârsta de 18 ani.
Cum va funcționa depozitul
“În contul individual de economii Junior Centenar se pot depune, de către reprezentantul legal al titularului sau de către alte persoane, oricând sume de bani în lei, prin virament, mandat postal prin oficiile Poştei Române sau în numerar prin caseriile unităţilor Trezoreriei Statului. Sumele existente în contul individual de economii Junior Centenar nu pot face obiectul unei tranzacţii, nu pot fi cesionate sau gajate, sub sancţiunea nulităţii actelor respective”, se arată în Ordonanţă.
Când virează Statul dobânda
Sumele depuse în contul individual de economii Junior Centenar, cu excepţia sumelor reprezentând prima de stat, sunt purtătoare de dobândă. La soldul contului se aplică o rată de dobândă al cărui nivel se stabileşte la 3% pe an. Dobânda se calculează şi se plăteşte, la scadenţa depozitului, când titularul contului împlineşte vârsta de 18 ani.
Când poți să retragi banii? Banii rămân în cont pâna la majorat
Sumele existente în contul individual de economii Junior Centenar nu pot fi retrase până la împlinirea de către titular a vârstei de 18 ani, cu excepţia unor cheltuieli de sănătate pentru tratarea minorului în cazul bolilor cu risc de deces, sau în cazul decesului minorului.
La împlinirea vârstei de 18 ani, titularul contului sau reprezentantul legal al acestuia, după caz, poate efectua retragerea totală a sumelor din cont.
Prima de stat se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului şi se suportă din bugetul anual aprobat potrivit legii pentru Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză. În cazul copiilor ocrotiţi prin serviciile publice şi private specializate pentru protecţia copilului, de punerea anuală minimă de 1200 lei se efectuează din bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.