La conferinţa Euromoney, cel mai important eveniment pentru investitorii din Europa Centrală şi de Est organizat la Viena, oficialii băncilor care au subsidiare și în România au discutat și despre taxa pe activele bancare instituită de Guvernul de la București.
Astfel, reprezentanții celor mai mari investitori din industria bancară locală – Erste, Raiffeisen International şi UniCredit – au comentat în premieră măsurile adoptate de Guvernul român. Punctele de vedere au fost semnalate de jurnaliștii de la Ziarul Financiar, prezenți la eveniment.
Jozef Síkela, membru în boardul Erste (grup financiar ce deține BCR), a declarat, în cadrul unui panel de discuţii de la conferinţa Euromoney, că instituția de credit se va adapta la taxa pe active şi la celelalte măsuri din România, dar va rediscuta alocările de resurse pentru creştere. Domnia sa a menţionat că aceste măsuri nu fac altceva decât să slăbească poziţia României din interior, potrivit ZF.ro.
Johann Strobl, CEO Raiffesein Bank International (grup financiar care deţine Raiffeisen Bank România), nu înţelege de unde a apărut această taxă bancară. Strobl spune că valoarea impozitului este ridicată, “nicăieri nu am avut acest nivel“. Bancherul austriac a menționat, totodată, citat de ZF.ro, că “dacă vrei să pui o taxă, taxează profitul, nu activele”. Mai mult, Johann Strobl a declarat că mesajul autorităţilor române este „că nu suntem bineveniţi”. „Ne îndeamnă astfel să ne reducem activele din România”, a specificat oficialul Raiffeisen Bank International.
Carlo Vivaldi, şeful UniCredit pentru Europa Centrală şi de Est (grup financiar care deține UniCredit Bank România), a arătat că instituția de credit este dispusă să discute cu autorităţile române despre taxa bancară. “Comunitatea financiară nu poate fi fericită”, a spus el la Viena, răspunzând unei întrebări a Ziarului Financiar. Vă gândiţi să plecaţi din România?, a venit întrebarea jurnalistului de la ZF. „Nu, nu”, a mai comentat Vivaldi, pentru ZF.ro.
Erste, Raiffeisen şi UniCredit sunt cei mai mari investitori din industria bancară locală, deţinând peste o treime din activele bancare din România.
[author_halfreviewleft]