Banca Naţională a României a respins o propunere de a pune capăt disputei cu Guvernul pe tema taxei pe bănci, ceea ce înseamnă că va mai dura ceva timp până când se va ajunge la o rezolvare, transmite Bloomberg.
Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, declară pentru agenția de presă că nu vede niciun motiv pentru modificarea modului în care este calculat ROBOR, apreciind că actuala metodologie de calcul este în linie cu cele mai bune standarde şi practici globale şi orice posibilă reevaluare este”inutilă”.
„Bănuiesc că este vorba de o neînţelegere sau de o lipsă de cunoaştere la nivel guvernamental cu privire la modul în care funcţionează piaţa interbancară şi cum sunt calculate ratele „, a spus Lucian Croitoru. Acesta a adăugat că propunerea lui Darius Vâlcov ar face şi mai dificilă reconcilierea stabilităţii preţurilor cu stabilitatea financiară. „În acest fel s-ar pune şi mai multă presiune pe bănci”, a apreciat Croitoru, citat de Agerpres.
Discuţiile dintre BNR şi Ministerul de Finanţe urmează să fie reluate în data de 18 februarie, însă reprezentanţi BNR sugerează să se renunţe la legătura dintre taxă şi ROBOR.
În 2010, ROBOR a fost introdus în contractele de credit ca referință la rate prin OUG 50, nu la solicitarea BNR.
Din 1 ianurie 2019, Guvernul a adoptat „taxa pe lăcomie”, care presupune taxarea băncilor cu o marjă fixă din activele financiare, dacă dobânda ROBOR depăşeşte 2%.