Un amendament al senatorului ALDE Danil Zamfir, ce prevede ca noul indice calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare sa se aplice si creditelor aflate în derulare, a trecut de Comisia economică, industrii şi servicii din Senat și va merge în plenul Senatului.
Bancherii prezenti în comisie s-au opus amendamentului şi avertizează că se va crea doar un haos juridic, iar românii se vor simţi păcăliţi pentru că noua formulă de calcul nu le garantează rate mai mici.
ROBOR incorect versus ROBOR corect
Clasa politică renunță la promisiunea aberantă și zgomotoasă prin care promitea „rate la jumate”. Cum noul indice nu garantează rate mai mici, inițiatorul Daniel Zamfir schimbă discursul. Senatorul vorbește acum de noi termeni „apasati”, însă neprobați: indice calculat corect și indice calculat incorect.
Ce nu precizează senatorul ALDE este cine stabilește care indice este corect și care nu este corect.
„E vorba de a face dreptate până la capăt. Este nefiresc să avem doi indici la care să se raporteze creditele românilor: unul calculat incorect și unul calculat corect pe bază de tranzactii. Ca atare, toți beneficiarii de credite în lei – și cele în derulare și cele viitoare – vor beneficia de calculul noului indice în baza tranzacțiilor de pe piață” a declarat senatorul ALDE la ieșirea din comisie.
Întrebat cum rămîne cu calculele bancherilor care atrag atenția că noul indice nu garantează rate mai mici, ceea ce așteaptau românii și mai ales, ceea ce li s-a promis din decembrie 2018, Daniel Zamfir a schimbat discursul, afirmand ca românii își doresc un indice „calculat corect”.
Însă, chiar Daniel Zamfir nu este corect actunci când ” uită” să expună și riscurile noului indice calculat pe termen scurt.
„Asta este o noua perdea de fum pe care o arunca băncile pentru că până la urmă pe români îi interesează să fie calculat corect. E foarte greu de crezut, dacă nu imposibil, ca indicele pe tranzacții va fi deasupra celui pe cotații. O analiză pe ultimii 10 ani arată că indicele pe tranzacții a fost între 0,3 și 3 puncte procentuale mai mic decât cel pe cotatii”, a mai precizat, marţi, preşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii din Senat, Daniel Zamfir.
Economiștii consideră că pe termen lung nu vor fi diferențe mari între noul și vechiul ROBOR. Datele arată că acest indice este mult mai volatil – pe termen scurt.
Amendamentul prin care noul indice ROBOR se aplică şi contractelor în derulare a fost votat şi de Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat, acesta urmând să se aplice tuturor contractelor începând cu 2 mai 2019, dacă va trece şi de Camera Deputaţilor.
Băncile vor avea la dispoziție 60 de zile să-și convingă clienții să accepte noul contract
Potrivit modificărilor aduse în Comisia Economică, băncile au obligaţia ca în decurs de 60 să adapteze contractul conform noilor dispoziţii legale. După expirarea termenului, prin notificare debitorului, efectele contractului sunt suspendate de drept până la momentul adaptării contractului.
Propunerea legislativă va fi dezbătută şi votată în Senat, ca primă Cameră sesizată.
Conform ordonanţei adoptate de Guvern, noua formulă de calcul a ROBOR se aplică doar creditelor noi. Cetăţenii cu rate în lei, care au deja un credit în desfăşurare, pot face cerere de refinanţare la bănci. Senatorul ALDE Daniel Zamfir susţinea atunci că măsura este discriminatorie.
Georgiana Murgulescu, reprezentant al Consiliului Patronatelor Bancare explica recent ce presupun aceste schimbări pentru bănci: „Intervenţia pe nişte contracte în derulare înseamnă probleme de implementare. Duce la neînţelegeri între părţi. Consumatorul aşteaptă să îi scadă costul şi vrea să îi scadă costul pe toată durata creditului, iar banca are aşteptarea să nu aibă pierderi”.
Florin Dănescu, preşedintele ARB, declara la rândul său că „afirmaţia ar fi fost corectă dacă BNR nu spunea că sunt excluse refinanţările în noul grad de îndatorare. Va fi un hazard juridic”.