Florin Dănescu, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor, a menționat, în cadrul unei conferințe de presă, că problema cadrului legislativ din domeniul financiar se acutizează pe zi ce trece, industria bancară fiind în ultimii 5 ani ținta a 50 de proiecte legislative, cu o medie de 10 pe an. ”Dacă ne gândim că un credit ipotecar se acordă pe o perioadă de 30 de ani, putem să ne imaginăm că în acest interval riscul legislativ se manifestă de 300 de ori”, a punctat bancherul.
În opinia sa, cadrul legislativ s-a dovedit a fi incert și impredictibil în ultimii cinci ani. ”Privind riscul legislativ numai din punct de vedere cantitativ, se poate observa cât de gravă este situația. Pe acest fond, pot să vă spun că media prezențelor mele în Parlament a fost de 60 de ori pe an, cu scopul de a participa la discuțiile tuturor proiectelor legislative ce vizează industria bancară”, a subliniat Florin Dănescu.
Oficialul ARB a mai precizat faptul că o bancă atunci când observă un risc, analizează atent impactul și gradul de influență. Cadrul legislativ incert si impredictibil este considerat de banci un risc sistemic sever, așa cum arată ultimul raport asupra stabilității financiare realizat de Banca Națională a României. Fără îndoială, cadrul legislativ a devenit principala barieră în calea creșterii intermedierii financiare.
”Din păcate, pe fondul situației agitate din punct de vedere politic, au început să se scoată din sertare proiecte de legi ce vizează industria bancară. Dorința mea este să transmit importanța acestei impredictibilități legislative, pentru că inevitabil aceasta are impact asupra economiei, a viitorului nostru și a viitorului copiilor noștri”, a explicat Florin Dănescu.
”Până la urmă, toate aceste proiecte legislative puse împreună au un rol de foarfecă și duc la ideea că nu mai poți să creditezi în România. Practic, avem câte o lege pentru fiecare dintre caracteristicile unui împrumut, de la risc, valută, durată sau garanție”, a conchis președintele executiv al Asociației Române a Băncilor.