Agenția Fitch Ratings a reconfirmat ratingul de țară al României dar a modificat perspectiva din stabilă în negativă
Agenția de rating Fitch a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută și în monedă locală, dar a revizuit perspectiva de țară de la stabilă la negativă, pe fondul influențelor răspândirii virusului COVID – 19 asupra finanțelor publice în perioada următoare.
Cum explică Fitch această revizuire?
„Revizuirea perspectivei reflectă agravarea substanțială a finanțelor publice din România, preconizată pe termen scurt, deoarece focarul și răspândirea pandemiei COVID-19 agravează o poziție fiscală deja slabă”.
Analiza arată o contracție economică de 5,9% în 2020, un deficit de 8%, fată de 6,7% cât estimează guvernul, inclusiv venituri mai mici
Fitch prognozează că deficitul fiscal va urca la 8% din PIB în acest an, din cauza scăderii veniturilor, majoritatea sectoarelor economice fiind afectate. Mai mult, agentia întrevede cheltuieli în creștere.
„Ne așteptăm ca rata șomajului să crească la 8% în 2020, de la un nivel record de 3,9% în 2019, reflectând în parte scala limitată a măsurilor guvernamentale pentru a compensa șocul economic”, mai arata datele agentiei.
„Ne așteptăm ca România să continue să se bazeze foarte mult pe piața internă pentru a-și îndeplini cerințele de finanțare publică (pe care le estimăm la 10% din PIB în 2020), ajutată de achiziția de titluri de stat pe piața secundară de către BNR. De asemenea, guvernul se va baza pe finanțarea externă din partea instituțiilor financiare internaționale și ar putea încerca piețele de capital internaționale”, se arată în raport.
Agenția constată ca măsurile de sprijin ale Guvernului vor duce deficitul bugetar din 2020 la 6,7% din PIB (vor fi implementate diverse măsuri de sprijin care includ cheltuieli mai mari pentru asistență medicală, diverse măsuri de sprijin pentru companii și salariați), însă aceste măsuri reprezintă doar 3% din PIB, sub pachetele de ajutor implementate de alte țări din regiune și sunt finanțate parțial prin accesarea rapidă a fondurilor europene.
Fitch se așteaptă ca economia să se redreseze începând cu 2021, însă „incertitudinile privind lungimea pandemiei, combinate cu managementul fiscal slab din ultimii ani creează provocări semnificative în consolidarea finanțelor publice pe termen mediu”.
Potrivit unui comunicat de presă al MFP, agenția de rating recunoaște atât eforturile de consolidare fiscală ale actualului guvern, cât și măsurile întreprinse pentru a răspunde crizei sanitare și socio-economice declanșate de virusul SARS-CoV-2. De asemenea, agenția a apreciat că se impune revizuirea perspectivei de țară din cauza managementului fiscal deficitar din anii trecuți.
„În perioada următoare Ministerului Finanțelor Publice se va concentra pe implementarea măsurilor fiscal-bugetare destinate combaterii efectelor negative ale pandemiei cu virusul SARS-CoV-2 si pe măsurile care sunt absolut necesare pentru relansarea economică a României”, precizează Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice.
Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la îmbunătățirea ratingului de țară sunt stabilizarea ponderii datoriei publice în PIB pe termen mediu, ca urmare a implementării unei consolidării fiscal-bugetare după criza declanșată de COVID-19, precum și îmbunătățirea susținută a nivelului datoriei externe.
Efectele deciziei se vor resimți pe termen lung
Potrivit economiștilor, măsura ne va afecta pe termen lung. România se va împrumuta cu dobânzi mai mari, iar asta va însemna și taxe mai mari pe care noi toți le vom achita.