FMI avertizeaza ca sistemul bancar romanesc este amenintat de criza creditelor din Europa si cere administratiei de la Bucuresti sa consolideze sectorul financiar si sa puna la punct un plan de gestionare a crizei.Fondul Monetar International a facut aceste comentarii vineri dupa ce a aprobat a cincea transa din acordul cu Romania prin care a pus la dispozitia Ministerului de Finante 651,3 milioane Eeuro.
Conform Reuters, Romania vrea sa foloseasca acest acord ca umbrela de protectie impotriva crizei si nu intentioneaza sa foloseasca fondurile puse la dispozitie.
„Sistemul bancar din Romania ramane vulnerabil la efectele crizelor din alte tari europene, fiind prea legat de sistemele bancare straine.” Sustine FMI in completarea documentului prin care se aproba continuarea acordului de asistenta.
Fondul spune ca bancile din Romania au rezerve de capital ridicate dar creditele neperformante sunt in continua crestere. „Politica monetara trebuie sa ramana precauta si interventiile asupra cursului valutar trebuie limitate atata timp cat impactul asupra preturilor si situatiei finainciare ramane unul modest.”
Cresterea economiei romanesti este prevazuta a creste in a doua parte a anului, cu o inflatie sub control si cu o imbunatatire a situtiei fiscale. „Totusi, in conditiile cresterii riscurilor externe, o implementare ferma a programelor convenite, inclusiv a masurilor structurale, este necesara pentru a mentine stabilitatea macroeconomica si pentru a imbunatati premisele cresterii economice” se arata in documentul FMI.
”Tinta de deficit bugetar a fost usor relaxata pentru a permite unele cheltuieli cauzate de situatia financiara internationala. Disciplina financiara stricta ramane totusi necesara pentru a putea atinge tinta revizuita.”