„O intrebare ii macina pe bancheri de mai mult timp: de ce sunt atat de multe credite neperformante in Romania, adica de ce este rata atat de ridicata – 16% – comparativ cu alte state cu situatii economice similare, asta in conditiile in care gradul de indatorare al romanilor nu este atat de ridicat? Pana acum, nu au un raspuns, si pana vor gasi unul, rata creditelor neperformante va creste”, considera Crisitan Hostiuc in ZF.
Insa eu stiu sigur ca aceste raspunsuri se cunosc si sunt acceptate: bancile nu se luptau in evaluari corecte sau educatie financiara ci in cote de piata si vanzari „marete”
In schimb, intrebati cum s-a ajuns aici, bancherii raspund la unison: responsabilitatea este comuna. Cred ca este un raspuns gresit, spune jurnalistul.
„Responsabilitatea analizei riscului apartine in exclusivitate bancherilor. Pentru ca ei au toate mijloacele de analiza la dispozitie, au oameni si departamente specializate, organizeaza traininguri continuu cu cei responsabili sa se ocupe de acest lucru, au acces la informatii in privinta viitorului mai mult decat au cei care iau credite.”
De ce rata de credite neperformante este atat de ridicata in Romania? Raspunsul sigur nu se gaseste la client.
Citeste integral in ZF