Erste Group Bank își menține perspectivele pozitive pentru 2021 și consiceră că redresarea economică din regiunea în care operează grupul bancar depinde de o rată ridicată de vaccinare. Un alt factor cheie pentru redresarea economică a regiunii: utilizarea eficientă a granturilor din Fondul de redresare al UE, guvernele fiind încurajate să țintească planuri ambițioase și de calitate.
Într-o analiză economică despre regiunea în care activează, CEO ul Erste Group, Bernd Spalt, a explicat de ce trebuie să acordăm atenție generațiilor următoare prin sustenabilitate, digitalizare și educație. „Ca bancă, angajator și cetățean corporativ, Erste este foarte implicat în problemele legate de transformarea sustenabilă a economiei”, a mai spus Spalt.
PROCESUL DE VACCINARE VA STIMULA REDRESAREA
„Două injecții vor stimula redresarea economiei. Una implică vaccinarea care imunizează oamenii, făcând astfel posibilă revenirea la normalitate. A doua constă în injecții de capital din Fondul de redresare al UE, în valoare de 750 de miliarde de euro. Această finanțare va cataliza un mare potențial economic, în special în regiunea noastră”, spune Bernd Spalt, CEO al Erste Group. „Toate țările din regiunea noastră ar trebui să înregistreze o revenire economică în 2021, această creștere fiind vizibilă mai ales în a doua jumătate a anului. Mai mult, ne așteptăm la o creștere economică solidă și în 2022- 2023, în condițiile în care utilizarea fondurilor UE oferă un impuls suplimentar”.
Viteza și amploarea procesului de vaccinare rămân cei mai importanți factori pentru redresarea economică a regiunii. Erste Group se așteaptă ca majoritatea populației eligibile pentru imunizare să poată fi vaccinată până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru al acestui an. Bazându-se în mare parte pe procedurile comune de achiziții ale UE, multe țări din regiune au comandat suficiente doze de vaccin pentru a permite vaccinarea în proporție de 70% și atingerea așanumitei imunități de turmă. Din cauza progresului uneori lent al procesului de vaccinare, pentru unele economii din regiune prognozele de creștere a PIB pentru 2021 au fost revizuite ușor în scădere. Cu toate acestea, scenariul de creștere pentru 2021 în majoritatea piețelor Erste Group este, în general, peste media de + 4,0% estimată pentru zona euro în ansamblul ei.
În 2021, creșterea economică este de așteptat să fie mai pronunțată în Croația (+ 4,5%) și Serbia (+ 5,0%). Și economiile Ungariei, României și Slovaciei ar urma să crească cu peste 4%, urmate de Republica Cehă și Austria, cu o creștere estimată de 3,3% și respectiv 2,8%. Creșterea solidă ar urma să continue în 2022 în toate țările din regiune, cu avansuri anuale ale PIB între 4% și 5% și o accelerare mai pronunțată a creșterii în Austria, Slovacia și Republica Cehă.
REZULTATE SEMNIFICATIV MAI BUNE ÎN T1 2021
Contextul economic pozitiv din regiune se reflectă și în rezultatele Erste Group din primul trimestru. Costurile de risc s-au situat în primul trimestru la 36 milioane de euro, în scădere cu 42% față de anul precedent. Coroborat cu revenirea rezultatului net din tranzacționare și din evaluarea activelor la valoarea justă în raport cu aceeași perioadă din 2020, costurile de risc mai scăzute au dus la creșterea Seite 2/2 semnificativă a profitului net cu 50,9%, până la 355 milioane de euro. Rata creditelor neperformante s-a situat la 2,6% (12/2020: 2,7%), iar indicele capitalului comun de rang 1 (CET 1, final) a fost de 14,0% la
finalul lunii martie a acestui an.
FONDUL DE REDRESARE AL UE: STRATEGIE DURABILĂ ȘI PE TERMEN LUNG
Un rol important în redresarea regiunii este atribuit de Bernd Spalt și Fondului de redresare al UE. Termenul limită până la care statele membre pot trimite Comisiei Europene planurile de implementare este 30 aprilie. „Sumele mari de bani pe care UE le pune la dispoziție ar trebui să fie investite în proiecte ambițioase, care urmăresc un obiectiv foarte clar”, notează Spalt.
El subliniază că unele dintre programele naționale, în special în Europa de Est, ar putea fi și mai ambițioase în abordare: „Pentru a avea o viziune clară cu privire la prioritățile investiționale trebuie doar să acordăm atenție generațiilor următoare în societățile noastre: sustenabilitate, digitalizare și educație”. Situația tinerilor din regiune sa înrăutățit, în general, ca urmare a pandemiei, piețele muncii din Ungaria, Republica Cehă și Serbia, în special, înregistrând o creștere bruscă a numărului de tineri care nu au un loc de muncă și nu beneficiază de educație sau instruire.
„Ca bancă, angajator și cetățean corporativ, Erste este foarte implicat în problemele legate de transformarea sustenabilă a economiei”, spune Spalt.
„Creșterea viitoare trebuie să se bazeze în primul rând pe sustenabilitate. Pentru aceasta, economiile noastre trebuie să își consolideze infrastructura digitală și să se asigure că forța de muncă beneficiază de cele mai bune oferte educaționale posibile”.
Prognoza economică: Schimbare de direcție în 2021, creștere consolidată în 2022