Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a crescut în luna decembrie până la 5,3%, de la 5,2% în noiembrie 2021, ţările membre cu cele mai ridicate rate fiind Estonia (12%), Lituania (10,7%), Polonia (8%), Letonia (7,9%), Ungaria (7,4%) şi România (6,7%), arată datele publicate, joi, de Eurostat. Rata anuală a inflaţiei a crescut în decembrie 2021, faţă de noiembrie 2021, în 18 de state membre, a scăzut în alte şapte ţări şi a rămas stabilă în două state, acestea fiind Franţa şi România, unde rata anuală a inflaţiei a rămas stabilă la 6,7%.
În zona euro, rata anuală a inflaţiei a crescut până la un nivel record de 5% în luna decembrie, de la 4,9% în noiembrie. Christine Lagarde: „Inflația se va stabiliza și va scădea treptat în 2022”
Despre presiunile inflationiste din Europa a vorbit si Christine Lagarde care a reaminti ca 50% din inflatie este prețul energiei, si „ma refer la petrol, gaz, electricitate”, a spus oficialul BCE la France Inter.
Potrivit lui Christine Lagarde, inflația este totuși „mai puțin influențată de prețul petrolului și mai mult de prețul gazului”.
Pe lângă energie, celălalt motiv al inflației în Europa este „aglomerația în porturi”. „Credem că aceste două fenomene se vor stabiliza și scădea încet”, a spus Lagarde.
Christine Lagarde. „Va scădea mai puțin decât ne-am gândit, dar va scădea. Conform estimărilor noastre din decembrie, inflația ar fi de 3,2% în 2022”. Președintele BCE prezice, de asemenea, o scădere în 2023 și 2024. „Prețurile la energie nu vor continua să crească la infinit și blocajele în trafic se vor diminua în cele din urmă”.
Cum decizia BCE de a păstra nemodificată dobânda de politica monetară a fost tot mai criticat[, președintele BCE a explicat decizia. „Nu putem acționa imediat. Dacă cresc ratele dobânzilor, un efect în piață vom vedea în 6 până la 9 luni”, a mai spus Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.