În Europa, băncile italiene şi franceze au cea mai mare expunere la Rusia, ambele cu puţin peste 25 de miliarde de dolari la finele lunii septembrie 2021, urmate de băncile din Austria, cu o expunere de 17,5 miliarde de dolari, arată datele Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS).
Presiunea imensă a sancțiunilor financiare asupra Rusiei aduce din nou în lumina reflectoarelor grupurile bancare internaționale și expunerea lor la riscurile din Rusia. Potrivit statisticilor BIS, băncile internaționale au o expunere pe Rusia de aproximativ 120 de miliarde dolari – la care se adaugă 49 de miliarde dolari din în instrumente derivate, garanții și angajamente de credit (Q3/2021).
Pentru prima dată în ultimele două decenii, expunerile băncilor internaționale față de Rusia reprezintă 9% din expunerile din Europa Centrală și de Est (a exista un vârf de 20% expunere – aprox. 250 miliarde USD), mai precizează sursa.
Comparativ, expunerea pe Rusia a băncilor americane este de 14,7 miliarde de dolari.
În rândul băncilor individuale, divizia din Rusia a grupului austriac Raiffeisen Bank International (RBI) este a noua cea mai mare bancă din această ţară, cu active de 15,8 miliarde de euro, 8.700 de angajaţi şi peste 4,5 milioane de clienţi.
Expunerea grupului bancar austriac la Rusia totaliza 22,85 miliarde de euro, mai mult de jumătate având legătură cu sectorul corporatist. De asemenea, Raiffeisen deţine 2,2 miliarde de euro în împrumuturi acordate clienţilor din Ucraina.
Banca franceză SocGen, prezentă în Rusia prin subsidiara Rosbank, avea la finalul anului trecut o expunere de 18,6 miliarde de euro, echivalentul a 20,6 miliarde de dolari. Societe Generale a început să facă afaceri în Rusia în 1872, apoi a părăsit ţara în 1917, când a izbucnit revoluţia bolşevică, revenind în 1973. Are 1,5 milioane de clienţi locali.
Subsidiara UniCredit este a 14-a cea mai mare bancă din Rusia, expunerea sa fiind de 14,2 miliarde de euro.
Intesa Sanpaolo, cel mai mare grup bancar italian, este de asemenea activă în Rusia, unde finanţează proiecte majore de investiţii în domeniul energetic. Expunerea Intesa la Rusia totaliza 5,57 miliarde de euro. Banca are şi o subsidiară în Ucraina.
Grupul bancar olandez ING are credite către clienţii ruşi de 4,5 miliarde de euro, şi de aproximativ 600 milioane de euro în cazul clienţilor din Ucraina. Majoritatea acestor împrumuturi sunt în euro şi dolari.
Băncile europene care au legături strânse cu Rusia au intrat în vizorul BCE
De altfel, Banca Centrală Europeană (BCE) a impus băncile cu legături în Rusia să raporteze mai frecvent situaţia lichidităţilor lor şi să comunice supervizorilor modul în care activele şi operaţiunile lor din Rusia şi Ucraina sunt afectate de sancţiuni.
Într-un comunicat remis Reuters, directorul general de la Raiffeisen Bank International, Johann Strobl, a subliniat că subsidiara din Rusia a RBI „are o poziţie solidă de lichiditate şi înregistrează intrări de capital”.
SUA, Uniunea Europeană şi Marea Britanie au luat măsuri fără precedent pentru a izola economia şi sistemul financiar rusesc şi au adoptat inclusiv sancţiuni asupra Băncii Centrale a Rusiei şi a unor bănci comerciale ruseşti care au fost excluse din sistemul internaţional de plăţi SWIFT.