Sberbank, cea mai mare bancă rusească şi controlată de stat iese de pe piața bancară europeană ca urmarea a faptului că subsidiarele sale se confruntă cu retrageri masive de bani lichizi și amenințări pentru siguranța angajaților și pentru integritatea sediilor, a transmis miercuri banca, potrivit Reuters, citat de Agerpres.ro.
Banca, care trebuie să publice rezultatele financiare pe 2021, a spus că nu mai poate furniza lichiditate subsidiarelor europene, ca urmare a unui ordin al băncii centrale, însă că nivelul său de capital și calitatea activelor erau suficiente pentru a plăti toți deponenții.
„În actuala situație, Sberbank a decis să părăsească piața europeană”, arată un comunicat de presă. „Băncile subsidiare ale grupului s-au confruntat cu ieșiri anormale de numerar și amenințări la siguranța angajaților și a subsidiarelor”.
Măsuri fără precedent luate de națiunile occidentale pentru izolarea economiei și a sistemului financiar din Rusia pentru invazia Ucrainei includ sancțiuni asupra băncii centrale și excluderea unei părți din creditori din sistemul global de plăți SWIFT.
Sberbank, care operează în Austria, Croația, Germania și Ungaria printre alte națiuni, avea la 31 decembrie 2020 active europene în valoare de 13 miliarde de euro. Ieșirea băncii nu afectează operațiunile sale din Elveția.