Occidentul a convenit să elimine șapte bănci rusești din Swift, apoi Uniunea Europeană a pus în discuție măsura care va duce la penalizarea a şapte instituții bancare ruseşti, printre care se numără VTB Bank PJSC şi Bank Rossiya, informează Bloomberg. Uniunea Europeană va semna oficial decizia marți seara, iar măsurile vor intra în vigoare miercuri, potrivit diplomaților europeni.
Târziu în noapte, cei 27 membri au decis excluderea „anumitor bănci ruse” din sistemul internaţional de plăţi SWIFT, a anunţat preşedinţia franceză a UE, potrivit Agerpres. Reprezentanţii statelor membre la Bruxelles au aprobat, de asemenea, interzicerea participării europenilor la proiecte cofinanţate de fondul suveran rus RDIF.
Băncile vizate sunt Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank PJSC, Sovcombank PJSC şi VEB.RF, dar NU şi Sberbank of Russia PJSC, cea mai mare bancă din Rusia, şi nici Gazprombank. Țările occidentale au convenit să elimine șapte bănci rusești din Swift, dar au păstrat accesul pentru băncile rusesești cheie, lăsând astfel deschis canalul pentru plățile destinate aprovizionării cu energie.
UE a decis o excludere parțială din Swift
Decizia de a delista doar unele bănci rusești a reprezentat un compromis al UE. Câteva țări, inclusiv Germania, au susținut că este important să se asigure că unele bănci rămân în Swift pentru a ajuta Europa să plătească importurile de energie esențială din Rusia și pentru a permite alte transferuri vitale, potrivit WSJ.
Fără SWIFT, schimbul economic minim între Rusia și Occident care va fi încă necesar în viitor se va realiza cu dificultate. Este evident că sunt necesare plăți pentru o mulțime de actori economici, companii, bănci. Trebuie spus că fără gaz nu se pot fabrica multe produse și astfel Europa intră într-o spirală economică de neoprit. Oricum, economia globală va avea de suferit pe termen mediu și lung.
Decizia de a exclude unele bănci ruseşti din sistemul SWIFT utilizat pentru tranzacţii în valoare de mii de miliarde de dolari la nivel mondial a fost anunţată în weekend într-un comunicat comun al SUA, Comisiei Europene, Franţei, Germaniei, Italiei, Marii Britanii şi Canadei.
Eliminarea Rusiei din sistemul SWIFT a fost mult timp o opţiune inacceptabilă pentru mai multe state europene înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, din cauza pagubelor potenţiale pe care le-ar fi produs economiilor lor. UE şi SUA au căutat modalităţi pentru a limita impactul asupra tranzacţiilor care au legătură cu energia, de exemplu prin excluderea unora dintre cele mai mari bănci ruseşti de la această măsură.
Banca de stat VTB este a doua mare bancă din Rusia controlând aproximativ o cincime din activele din sistemul bancar. SUA au anunţat săptămâna trecută cele mai stricte sancţiuni împotriva acestei bănci ruseşti, interzicând entităţilor americane să facă orice tranzacţii cu VTB. De asemenea, SUA au impus sancţiuni împotriva Sovcombank, a treia mare bancă rusească, precum şi împotriva băncii de stat Otkritie. Au fost afectate de asemenea Novikombank şi Promsvyazbank, care finanţează sectorul de apărare din Rusia.
Sistemul SWIFT, care transmite mesaje între mai mult de 11.000 de instituţii financiare şi companii, este un element central al sistemului financiar mondial şi incapacitatea de a accesa acest sistem ar provoca pagube economice serioase.
SWIFT este o cooperativă globală cu membrii în 200 de ţări dar are sediul în Belgia şi deci este obligată să respecte reglementările din UE şi Belgia. „Discutăm cu autorităţile europene pentru a înţelege detaliile entităţilor care vor fi subiectul noilor măsuri. Ne pregătim să respectăm instrucţiunile legale”, a informat organizaţia într-un comunicat de presă.