Inflația pune presiune pe băncile centrale din Europa, iar România nu face excepție. Banca centrală va fi nevoită, în 10 mai, să continue să intervină pentru frânarea creșterii inflației. Astfel, economiștii se așteaptă ca BNR să decidă o nouă majorare a dobânzii de politică monetară. Dar, de această dată, analiștii întrevăd o creștere consistentă de 100 pb, dobânda cheie ajungând, potrivit estimărilor Erste Bank, la 4%, după ședința de mâine, 10 mai.
Bancherii ERSTE se așteaptă ca inflația din România să se situeze la 11%, în timp ce în Serbia și Ungaria, asă atingă aproximativ 9%, în luna aprilie.
„Ne așteptăm ca BNR să majoreze dobânda de politică monetară cu 100 pb la 4,00% în cadrul ședinței Consiliului de Administrație din 10 mai. Rata facilității de credit, instrumentul de politică monetară relevant în cadrul unei politici stricte de gestionare a lichidității, ar trebui să ajungă la 5,00%. Vedem rata terminală la 5,50% pentru rata cheie și 6,50% pentru facilitatea de credit până la sfârșitul acestui an”, se arată în raportul ESTE BANK.
Analiza băncii se bazează și pe deciziile din regiune, cu precădere cele din Polonia și Cehia, care, consideră economiștii ERSTE, vor convinge BNR să adopte o mișcare mai îndrăzneață. Mai mult, după 10 mai, următoarea ședință a BNR este programată pentru 6 iulie, în timp ce alte bănci centrale din ECE au și alte ședințe unde pot continua creșterea dobânzilor.
Potrivit analizei, în Cehia există riscul ca inflația să urce la 13,7% a/a, devenind cea mai mare din regiune.
Raportul Erste estimează o inflație pentru România de 11,5% până la sfârșitul anului, după un vârf în luna iunie, în jurul valorii de 12,0%. Analiza indică o inflație în jurul valorii de 7% până la sfârșitul lui 2023, ca apoi va scadă în intervalul țintă al BNR spre sfârșitul anului 2024.
„Ne așteptăm ca banca centrală să mențină o gestionare strictă a valutei pentru a limita presiunile. Vedem cursul EUR/RON la 5,05 până la sfârșitul anului 2022. Deprecierea medie a leului ar trebui să fie în jur de 1,3% față de moneda unică în acest an, mai puțin decât în 2021”, se mai arată în raportul băncii austriece.
În România, rata inflației a fost de 10,2% în martie și de 8,5% în februarie 2022.