În ședința din 10 mai, BNR va decide o nouă majorare a dobânzii de politică monetară, iar economiștii din bănci se așteaptă la o creștere de 100 pb. După ce Erste Bank a publicat analiza prin care estima o creștere a dobânzii cheie la 4%, e rândul ING să vorbească despre o creștere importantă, de la 3% la 4%. „Estimăm o creștere cu 100 de puncte de bază până la 4,00%, ce va fi în continuare cea mai mică dobandă cheie din regiune”, arată analiza ING.
„În ședința din 10 mai, BNR va aproba și Raportul asupra inflației, care ar trebui să cuprindă previziunile asupra inflației revizuite în sus datorate creșterii inflației de bază. Estimăm o inflația medie, în 2022, la 10,7%, cu o scădere până la 9,9%, în final de an. Pentru 2023, ne menținem prognoza ce prevede o inflație medie de 6,1%, având în vedere riscurile de recesiune care se profilează în zona euro.
Imediat după începerea conflictului din Ucraina, ne-am revizuit creșterea PIB-ului în 2022 la 2,3% și am semnalat riscuri de scădere suplimentare. Datele disponibile pentru primul trimestru indică o cvasi-stagnare din punct de vedere al creșterii, în concordanță cu așteptările noastre”.
ING vede curs valutar stabil la 4,95.lei pentru un euro Totodată, analiza economiștilor ING menționează că există o probabilitate relativ mică, dar deloc neglijabilă (15%) ca BNR să extindă coridorul simetric în jurul ratei cheie de la 100 la 125 de puncte de bază, ceea ce ar putea susține majorări ale dobânzii cheie mai reduse în viitor.
Și Erste Bank anticipează creșterea dobânzii cheie la 4%. Citește AICI
O crește de 100pb, pasul ce poate destabiliza piața?
Recent, Banca Națională din Polonia, a majorat rata dobânzii de referință cu 75 puncte bază, până la 5,25. Și banca centrală din Cehia a majorat rata de dobândă de referință de la 5,00% la 5,75% pentru contracararea presiunilor inflaționiste.
Rămâne să vedem mâine reacția BNR ce poate îngloba deciziile din regiune. O majorare cu 100 pb, așa cum anticipează economiștii ING și Erste poate fi o mișcare bruscă ce poate pertuba economia, așa cum preciza Cristian Popa, membru în Consiliul de Administratie al bancii centrale, spunând BNR caută dozajul care să lupte cu inflația, „fără să creeze o recesiune”.
„Nu vrem să facem mai mult rău, nu vrem să introducem economia în recesiune, iar acțiunile prea bruște, măsurile prea bruște ar putea afecta economia, tocmai de aceea avem această strategie de gradualitate, de măsuri luate pas cu pas”, declara Cristian Popa în luna aprilie.
Economiștii au păreri împărțite și întrevăd o creștere a dobânzii de politică monetară între 0,5 pp și un 1pp.
Cum astăzi Consiliul va revizui în creștere dinamica prețurilor de consum, este așteptată majorarea ratei de referință cu o cadență de cel puțin 50 puncte de bază și un maxim de 100 pb.
Dacă dobânda cheie crește cu 1pp, rata lunară crește brusc cu 7-10%
Problema rămâne arzătoare pentru românii cu debite la bănci, deoarece o nouă creștere a dobânzilor va pune și mai multă presiune pe bugetul romanilor care vor achita rate tot mai mari. Cu ROBOR de 5% (dar în creștere) și o dobânda cheie mai mare cu 1pp, ratele vor crește brusc cu 7-10%, potrivit economiștilor.
Și clienții cu credite raportate la IRCC vor fi afectați. Cei care au credite noi, după mai 2019, platesc acum un IRCC de 1,86%, care nu are nicio legatura cu dobanzile actuale. IRCC actual este 5% și va creste. Acești debitori vor achita peste 6 luni o rată cu 20-30% mai mare decat acum, ne-au mai declarat economiștii intervievați de BankingNews.
Potrivit acestora, rata la bancă a crescut în ulmul an cu 35-50%. Enorm pentru mulți români, mai ales pentru cei cu grad de îndatorare maxim!