În România, investițiile financiare continuă să fie privite, uneori, din două puncte de vedere, ambele extreme. Prima este viziunea „sceptică”, a celor care se sperie ori de câte ori aud cuvinte precum „burse”, „casă de brokeraj” și chiar „internațional”. Aceștia preferă să aibă economiile blocate într-o „comoară” palpabilă, de la cash ținut în casă până la depozite bancare ce se pot devaloriza dramatic în timp. Unii, mai grav, nu au niciun interes pentru ideea de „economii”, acceptând să trăiască de la un salariu la altul, chiar dacă și-ar permite uneori să pună bani de-o parte. La polul opus se numără viziunea „aventuroasă”, a celor care confundă investițiile cu „jocurile de noroc”, sperând în câștiguri bruște și neașteptate, fără să depună efort pentru acestea.
Un model de business bazat pe educație financiară
Lipsa de educație financiară din România aproape că „sperie” diverse organizații europene și internaționale. Rata de educație financiară din țara noastră este de numai 22%, față de media de 52% din Uniunea Europeană sau de circa 65% din țările nordice, conform datelor apărute recent în presă. Doar 1 din 5 români poate să înțeleagă destul de bine ce este un produs financiar, comparativ cu 1 din 3 oameni la nivel global.
Totuși, există potențial de învățare și, tocmai din nevoia de a sprijini investițiile românilor indiferent de buget, XTB România, parte integrantă a Grupului XTB, un lider fintech, a dezvoltat un model de business bazat pe educație financiară.
„Provocările economice, accentuate acum de inflația crescută, criza energetică și tensiunile geopolitice, de la granița de nord a țării, dar și de pe alte continente, ar putea să fie gestionate mai ușor, la nivel individual și, de ce nu, chiar social, prin educație financiară.”, consideră Irina Cristescu, General Manager XTB România.
Agenda 2030 a Organizației Națiunilor Unite pune accentul pe reducerea inegalității sociale prin educația de calitate. Un capitol important este, în acest sens, educația financiară, capabilă să ajute, în mod direct și concret, la combaterea sărăciei.
La XTB, oricine, indiferent de pregătirea sa financiară, și-ar putea învinge „scepticismul”, teama de investiții sau, la polul opus, și-ar putea tempera „atracția spre jocuri de noroc”, exersând. Mai mult, exersând gratuit, cu bani fictivi, și învățând concret ce înseamnă investițiile pe burse.
Cum? Simplu și rapid, orice român poate să deschidă, la XTB, un cont demo gratuit, unde nu va folosi bani reali, în schimb, va putea trăi experiența de investitor la maximum, în condiții „reale”.
„Educația financiară pe care o facem gratuit, este, din multe puncte de vedere, unică în limba română. Poate că unii se întreabă de ce facem acest lucru, dacă nu este cumva doar o strategie de marketing… Adevărul este simplu: ne dorim investitori care să rămână ani de zile alături de XTB. Adevărata performanță în acest domeniu cere timp și disponibilitatea de a studia și de a învăța în permanență. XTB susține investițiile prudente, raționale, bazate pe o strategie atent elaborată.” precizează Irina Cristescu, General Manager XTB România.
Lider în domeniul fintech, cu ajutorul clienților
Diversificarea este cheia oricărui portofoliu de succes – acesta este deja un lucru bine cunoscut printre investitori. În consecință, XTB și-a propus încă de la început să fie un One-Stop Shop, ajungând să-și dezvolte considerabil oferta de instrumente de investiții și să o actualizeze în permanență, ținând cont de răspunsurile clienților.
Cu o experiență de circa 20 de ani pe piețele financiare, XTB este preferat, în prezent, de peste 525.000 de clienți la nivel global. Anul acesta a intrat în top primii 5 brokeri de retail la nivel mondial, după numărul de clienți activi.
O gamă generoasă de instrumente financiare, peste 5.400, este astăzi la dispoziția celor interesați, de la instrumente cu deținere, precum Acțiuni și ETF-uri, până la instrumente financiare complexe, derivate, de tip CFD, cu suport pe Indici, Forex, Mărfuri, monede virtuale și altele.
Există și o variație a monedelor folosite pentru deschiderea conturilor de investiții – RON, EUR sau USD. În plus, depunerile și retragerile de fonduri se efectuează rapid, simplu, la un click distanță, fie prin aplicația Client Office, fie prin platforma XTB, un produs superior, dezvoltat in house.
Din aceeași platformă sau direct de pe site-ul XTB, pot să fie accesate gratuit zeci de materiale video și webinare de educație sau analiză a burselor, pe înțelesul tuturor. Un lider în domeniul fintech, XTB s-a preocupat mereu de situația oamenilor care nu dispun neapărat de sume mari de bani, dar își doresc să investească. Indiferent de buget, cei interesați pot alege sute de Acțiuni și sute de ETF-uri, cu 0% comision, pentru un rulaj lunar de până la 100.000 EUR. Astfel, se pot construi portofolii diversificate și cu fonduri mai mici.
De curând, XTB a schimbat un detaliu foarte important al ofertei, care acum este și mai accesibilă și răspunde cu și mai multă acuratețe nevoilor clienților. Dimensiunea minimă a ordinelor deschise cu Acțiuni și ETF-uri cu deținere începe de la 10 EUR/USD/GBP, în loc de 100 EUR/USD/GBP. XTB nu se adresează doar investitorilor individuali, ci oferă și tehnologii de vârf pentru instituțiile financiare din întreaga lume, cu ajutorul X-Open Hub.
Avertisment cu privire la riscuri
Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 82% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.