Capacitatea romanilor de a-si onora datoriile la banci a scazut. In schimb vulnerabilitatea firmelor s-ar putea reduce in viitorul apropiat, arata cea mai noua editie a Raportului asupra Stabilitatii Financiare al BNR. Stabilitatea financiara a Romaniei s-a pastrat robusta, in pofida mediului dificil, dar exista riscuri in crestere pe anumite domenii, arata raportul BNR.
Cel mai nou test de stres desfasurat in Romania arata ca institutiile de credit au o capacitate buna de a rezista la socuri economice. Pe de alta parte, capacitatea romanilor de a-si onora datoriile la banci a continuat sa se deterioreze in ultimul an, insa intr-un ritm mai scazut. Principalul risc este generat de povara totala, insa romanii mai au probleme si din cauza creditelor in valuta.
Astfel, datele bancii centrale arata ca 4,35 milioane de romani au datorii la banci si institutii financiare nebancare, adica aproape jumatate din populatia activa a tarii. Dintre acestia, cei cu venituri mici, sub salariul minim, au cele mai mari probleme, deoarece ajung sa dea 43% din venitul lunar pe rate.
La nivel national, un roman cu datorii la banci foloseste 32% din salariu pe plata ratelor. Pe latura companiilor, BNR arata ca avansul creditelor neperformante s-a temperat constant in ultima perioada, ceea ce sugereaza ca s-ar putea atinge un maxim al restantelor in curand.
Sanatatea financiara a companiilor s-a imbunatatit in ultimul an iar acest lucru ar putea duce la reducerea vulnerabilitatilor generate de mediul de business la adresa stabilitatii financiare a Romaniei, mai noteaza banca centrala.