Romanii, clienti ai bancilor, au motive de bucurie. Daca constata ca in contractul propus de banca si semnat exista clauze abuzive, acum au sanse mari sa schimbe acest lucru. BankingNews.ro a scris aici despre schimbarile aduse legii 193 prin care clientul poate modifica toate contractele bancii, prin initiativa sa. Avocatul Piperea explica: „Modificarea este esentiala, fundamentala. Efectele sunt benefice, uriase. Daca solutia este pozitiva, toate contractele se modifica si costurile se pot reduce cu 30%. Contractul trebuie modificat imediat de banca (chiar daca face apel), banca poate sa platesca daune cominatorii, sume uriase pentru fiecare zi de intarziere.”
Domnia sa, a explicat si reversul: daca instanta decide o solutie negativa, decizia se aplica doar contractului in cauza, a precizat avocatul Piperea intr-o interventie in direct la RTV.
Gheorghe Piperea explica de ce este atat de importanta schimbarea.”Se acorda o putere mult mai mare decit cea existenta pina acum pentru ANPC: daca sunt constatate de catre ANPC, din oficiu sau la cererea unor consumatori, astfel de clauze abuzive in contractele de adeziune utilizate de profesionisti, se poate cere, alaturi de sanctionarea contraventionala a profesionistului, si eliminarea din toate contractele respective a clauzelor abuzive si modificarea acestora in vederea punerii lor de acord cu legislatia; a se observa ca este vorba de toate contractele de acel tip ale profesionistului, aflate in derulare (in curs de executare) la acel moment. Daca instanta constata existenta clauzelor abuzive in contract, atunci dispune nulitatea clauzelor abuzive si modificarea contractelor (inlocuirea clauzelor abuzive cu clauze conforme legislatiei). Efectul unei astfel de decizii este erga omnes si automat, nefiind limitat la un contract anume. De altfel, obiectul unui astfel de proces nu este un contract anume, ci toate contractele de adeziune de acelasi tip ale profesionistului – pirit”, mai scrie pe blog avocatul Piperea