Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat luni seară la Digi24 că în pachetul de măsuri fiscale discutat în coaliție a fost introdusă și o taxă pentru veniturile excepționale ale băncilor.
Totodată, Marcel Boloş, a subliniat că România nu are probleme de incapacitate de plată şi a spus că prin afirmaţiile sale a dorit să atragă atenţia asupra dificultăţilor financiare cu care se poate confrunta ţara noastră, în cazul în care nu sunt implementate măsuri de combatere a evaziunii fiscale şi reducere a cheltuielilor publice.
„Nu are România problema de incapacitate de plată. Însă nici nu putem neglija că avem trei mari lucruri cu impact bugetar mare: reducerea de deficit bugetar – 21 de miliarde de lei, reforma pensiilor generale – 15 miliarde de lei şi legea salarizării unice – 10 miliarde de lei”, a spus ministrul.
După cum deja am aflat, Guvernul pregărește o taxă pe cifra de afaceri pentru firmele cu afaceri de peste 50 de milioane de euro. Pe surse se vorbește despre un impozit pe profit, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri.
Taxa pe cifra de afaceri pregătită de coaliție se va aplica și băncilor
Prezent la Digi TV, ministrul Boloș a dat de înțeles că se gândește la impozitul pe profit de 16% la care să se adauge 1% pe cifra de afaceri, denumind-o „taxă adițională”
Potrivit ministrului, există în acest moment două variante prin care băncile pot fi impozitate.
Variantele de taxă pe afacerile băncilor
- impozitul de 16% pe profit sau impozit de 1% pe cifra de afaceri, cea mai mare dintre cele două
- 1% din cifra de afaceri + 16% impozit pe profit, pe o perioada de trei ani
Potrivit unui exemplu prezentat pentru Profit.ro de ministrul Finanțelor, sunt luate în calcul și variantele în care dacă o bancă are de plată 100 de lei impozit pe profit, iar impozitul pe cifra de afaceri s-ar ridica la 1.000 de lei, banca să plătească 1.000 de lei sau chiar 1.100 de lei (1% din CA + 16% impozit pe profit).
Cum se va calcula cifra de afaceri
Potrivit analizei Profit.ro, pentru bănci, din cauza activității specifice acestora, cifra de afaceri se calculează diferit față de alte companii. Astfel, ar intra în cifra de afaceri veniturile din servicii financiare, cum ar fi comisioanele, dobânzile, contravaloarea serviciilor financiare prestate etc. Nu vor fi luate în calcul depozite sau credite.
Taxarea băncilor va aduce la buget peste două miliarde de lei, în 2024
Boloş estimează că din taxarea băncilor s-ar strânge peste două miliarde de lei în 2024. El a subliniat că aplicarea unei astfel de măsuri este decizia coaliţiei de guvernare, dar că ar fi „total injust” să intre în vigoare „peste noapte”.
„Să nu uităm că anumite state membre ale UE au început să taxeze profiturile băncilor. Şi ne uităm numai la modelul Italiei: 40% aplicat asupra profitului se virează la bugetul de stat. Integrarea aceasta urmează să fie analizată în cadrul coaliţiei de guvernare şi poate să fie taxă adiţională.
Adică plăteşte impozitul pe profit şi 1% din cifra de afaceri, ceea ce ar fi echivalentul – dacă ne referim în cote procentuale de impozit pe profit – ar însemna 16% plus 1% în cifra de afaceri”, a spus Boloş
Întrebat cât este „gaura” din buget în prezent, ministrul a spus „2,66% din PIB este la sfârşitul lunii august, 45 de miliarde de lei”.