Dobânzile practicate de băncile din zona euro pentru acordarea creditelor sunt în scădere, atât pentru împrumuturile ipotecare cât și pentru cele de consum, arată datele BCE.
Dar ce dobânzi plătesc cetățenii din zona euro atunci când merg la bancă să facă un credit pentru locuință?
Dacă în luna februarie ar merge la bancă să acceseze un împrumut nou ipotecar în moneda europeană, cetățenii din Letonia, Estonia, Lituania sau Cipru se vor împrumuta cel mai scump. Cifrele oficiale arată dobânzi medii între 5,84% – în Letonia și 5,06% în Cipru.
În ianuarie, media europeană se situa la 3,97%, în scădere de la 4,01% (noiembrie 2023).
Unde îți cumperi locuință cu cele mai mici dobânzi
Cele mai mici dobânzi destinate achiziției de locuințe le regăsim în Spania – 3,76%, Franța – 3,60%, Croația – 3,58% și Malta – 2,43%, potrivit BCE.
Remarcăm că aceste țări care se confruntă cu prețuri ridicate pe piața imobiliară, astfel că dobânzile mici sunt menite să stimuleze acordarea împrumuturilor. Spre exemplu, în Malta, prețul unui apartament de 2 camere începe de la 250.000 de euro. Aceeași locuință în sudul Franței costă peste 270.000 de euro, iar în Barcelona peste 310.000.
BCE arată că indicatorul compozit pentru costul îndatorării folosit în împrumuturile noi acordate gospodăriilor pentru achiziționarea locuinței a scăzut cu 4 puncte de bază, până la 3,97%, iar cel pentru împrumuturile noi acordate companiilor a rămas neschimbat la 5,22%.
Cum au evoluat dobânzile în zona euro
Rata dobânzii pentru creditele imobiliare cu o rată fixă de până la un an și apoi variabilă a rămas în mare parte neschimbată la 4,86%, potrivit Băncii Centrale Europene. Pentru creditele cu rată fixă mai mare de 1 an si pana in 5 ani, apoi variabilă scăderea este mai mare – de 7 puncte de bază, până la 4,24%. Și mai bine arată cifrele raportate la dobânzile fixe între 5 si 10 ani, apoi variabile, care au scăzut cu 8 puncte de bază, până la 3,81%.
În aceeași perioadă, rata dobânzilor practicate de bănci pentru creditele noi de consum a scăzut cu 15 puncte de bază, până la 7,70%.
Vremea dobânzilor mici a trecut
In evolutia dobânzilor se observă că cea mai bună perioadă pentru accesarea unui împrumut a fost în 2021, când dobânda medie în zona euro se situa la cea mai mică valoare de 1,31% (ianuarie-martie).
După ce anul trecut a crescut ratele dobânzilor la maxime record pentru a stopa creșterea prețurilor, BCE dezbate acum dacă și când să înceapă să reducă costurile de împrumut, în contextul încetinirii inflației și a stagnării economice.
Economiștii pariau până de curând că BCE va reduce ratele de dobândă din luna martie.
Acum, analiștii vorbesc despre o șansă de 50% ca prima tăiere de dobândă să aibă loc în aprilie, urmată de reduceri suplimentare care ar trebui să ducă facilitatea de depozit la 2,75% – 3,00% până la sfârșitul anului, de la 4,0% cât este în prezent.
Important. Statistica BCE se referă la împrumuturile raportate la moneda europeană. Aceasta NU oferă informații despre țări precum România, Polonia, Bulgaria, Regatul Unit sau Ungaria, ce nu fac parte din zona euro.