Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4,0%, de la 4,9% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2024 şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,4% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate vineri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
„Rata anuală a inflației a reintrat pe un trend descrescător în trimestrul al II lea din 2024, așa cum am prognozat”, a declarat în deschiderea conferinței guvernatorul. Iar scăderea peste așteptări a inflației din ultimele luni a venit pe fondul reducerii prețurilor la energie, arată raportul.
Nu am început un ciclu de relaxare a politicii monetare
Guvernatorul a ținut să aducă în piață o clarificare precizând că poziția actuală a politicii monetare este relativ restrictivă chiar și după două reduceri de dobândă de 25 pb. Rata reală de politică monetară indică că politică monetară a BNR nu este mai puțin fermă, a mai spus in cadrul conferintei.
„Avem în mare parte o politică restrictivă, nu am început un ciclu de relaxare a politicii monetare, asta pentru că noi nu suntem pro-ciclici, iar acum avem dobânzi real pozitive față de trecut”, a punctat Guvernatorul BNR, reamintind și deficitul bugetar ridicat (3,5% la 6 luni).
„Facem un reglaj fin în fermitatea politicii monetare” a fost concluzia guvernatorului BNR.
Ce va urma
Conform prezentării, chiar dacă tendința este clară, ritmul dezinflaţiei este anticipat să încetinească vizibil. De asemenea, traiectoria este marcată de unele oscilaţii de ritm, arată guvernatorul.
„Traiectoria dezinflationistă va fi marcată de oscilații de ritm. Ne asteptam ca săptamana viitoare, când apar cifrele INS, să vedem inflația din luna iulie din nou în crește, peste 5%”, a mai spus oficialul BNR.
Oscilațiile sunt induse preponderent de efecte de bază asociate evoluțiilor din trecut, potrivit BNR: majorările de impozite indirecte din ianuarie 2024, corecții tarife gaze naturale și prețuri sau majorarea accizei pe carburanți în iulie 2024.
Ritmul dezinflației este anticipat să încetinească vizibil în 2025 – 2026
Potrivit raportului, revizuirea descendentă a prognozei pentru inflația de bază (mai semnificativă pentru finele anului curent) de datorează evoluțiile recente mai favorabile pe segmentele bunurilor nealimentare și serviciilor.
„Vă mai dau un element, ca să nu mă întrebaţi. (…) Lucrăm cu datele pe care le avem disponibile, aşa cum facem de fiecare dată. Deci, legat de perspectiva fiscală, ce avem în momentul actual în mod clar, nu ştim ce politici se vor aplica, deci şi traiectoria aceasta este dependentă de viitorul politicilor fiscale”, a spus Mugur Isărescu.
Vine toamna și nu știm ce se va întâmpla
Oficialul explică că BNR a profitat de perioada calmă pentru reducea dobânzilor, în condițiile în care la toamnă avem alegeri și campaniei electorală, iar asta vine cu multe necunoscute.
„Politica monetară este destul de ferm restrictivă, nu putem ramâne cocoțați cu rata de politică în sus, mai ales ca vine toamna și nu știm ce se va întampla, va fi mai dificil să luăm o decizie de reducere a ratei. Gândiți-vă că oricând poate să apară o inversare de mișcări de capital. Avem cu ce să acționăm, avem rezervă valutară, avem metode de a steriliza lichiditate, putem să acționăm”, a spus guvernatorul.
Riscuri la adresa inflatiei
Creditul de consum – o problemă pentru BNR
„Creditul de consum îngrijorează din punct de vedere al inflației și nu va fi o treabă ușoară să – l descurajăm, în contextul în care vorbim de majorări de salarii și pensii”, a mai comentat Mugur Isărescu.
Cursul valutar, o ancoră de stabilitate
„Cursul de schimb rămâne în continuare o ancoră de stabilitate, o menținem pentru că ne ajuta în prezent și viitor”, a comentat Mugur Isărescu in prezentarea Raportului asupra inflației din luna august.