UniCredit anunță lansarea „UniCredit pentru ECE 2025″, un cadru umbrelă, integrator, cu soluții financiare concrete de gestionare a conturilor și de consiliere în întreaga regiune ECE, menit să ajute micro-întreprinderile și întreprinderile mici din regiune să își crească productivitatea și competitivitatea și să dezvolte modele de afaceri durabile, prin inovație și adoptarea tehnologiei.
În parteneriat cu peste 20 de instituții și autorități internaționale și locale, peste 9000 de întreprinderi mici din ECE pot primi finanțare de 2,3 miliarde de euro în cadrul inițiativei „UniCredit pentru ECE 2025″.
La avantajele pentru clienți se adaugă cerințele mai mici de garanție, beneficii tangibile în ceea ce privește costul finanțării, condiții speciale de gestionare a contului, mentoratul, programe de consiliere ESG și multe altele.
Inițiativa a fost anunțată în cadrul Forumului Europei Centrale și de Est, evenimentul emblematic care reunește anual la Viena peste 2000 de investitori, bănci, intermediari și factori de decizie de top din peste 45 de țări.
În cadrul CEE Forum, Teodora Petkova, Head of Central Europe and Eastern Europe, UniCredit, a subliniat că recentul raport „Viitorul competitivității europene: o strategie de competitivitate pentru Europa” a evidențiat cum Europa este în urmă față de SUA și China în ceea ce privește inovarea și productivitatea.
Există un decalaj anual de 270 de miliarde de euro în ceea ce privește nevoile de investiții în cercetare și dezvoltare, potrivit publicației, care evidențiază, de asemenea, că piața europeană fragmentată restricționează creșterea și inovarea, iar sarcinile induse de cadrul de reglementare afectează în mod disproporționat IMM-urile.
„Una dintre recomandările din raport include simplificarea în continuare a accesului la finanțare pentru IMM-urile inovatoare, stimulând inovația și dezvoltarea acestora. Având misiunea de a fi banca pentru viitorul Europei, ne aliniem strategia la ceea ce este important pentru agenda Europei. Inițiativa pentru micro și mici întreprinderi „UniCredit pentru ECE” este un pas către sprijinirea strategiei decisive a Europei de creștere a competitivității”, a spus Petkova.
Ea a comentat că UniCredit pentru ECE permite personalizare locală puternică cu inițiative specifice fiecărei țări care se potrivesc nevoilor și ambițiilor actuale ale clienților din fiecare piață. „Acesta este o dovadă suplimentară a angajamentului nostru de a fi aproape de clienții noștri, de comunitățile și teritoriile în care activăm”, a spus Petkova.
Rapoartele de cercetare ale UniCredit arată că IMM-urile joacă un rol important în economiile ECE. „IMM-urile din ECE contribuie mai mult la cifra de afaceri și la ocuparea forței de muncă decât o fac IMM-urile din restul UE. În ECE contribuie, de asemenea, mai mult la PIB decât companiile mari. Cu toate acestea, au o productivitate mai scăzută, în comparație cu companiile mai mari. Una dintre măsurile pentru a aborda acest lucru este îmbunătățirea în continuare a accesului la finanțare.”, a declarat la CEE Forum, Gökçe Çelik, Economist Senior ECE, Group Investment Strategy, UniCredit.
În cadrul inițiativei UniCredit pentru ECE 2025, Grupul oferă IMM-urilor:
FINANȚARE FAVORABILĂ: o varietate de instrumente financiare care depășesc 2,3 miliarde de euro. Aceasta este valoarea estimată a 57 de programe în parteneriat cu peste 20 de instituții financiare internaționale (de exemplu, BEI, FEI, BERD, IFC, KfW etc.) și autorități locale. Peste 9.000 de întreprinderi mici din Europa Centrală și de Est vor putea beneficia de valoarea adăugată a cerințelor mai mici de garanție, precum și de avantaje tangibile în ceea ce privește costul finanțării.
MANAGEMENTUL CONTURILOR: Băncile UniCredit au creat și condiții speciale, specifice piețelor locale, printre care perioade fără comisioane pentru organizațiile din sectoare terțe, pachete de bun venit pentru clienții noi, etc.
CONSULTARE: Clienții micro și IMM-uri sunt sprijiniți în tranziția către modele de afaceri mai durabile, prin diverse inițiative educaționale sau antreprenoriale – ateliere, evenimente, prelegeri, programe de mentorat și dezvoltare pentru proprietarii de afaceri mici și multe altele.
Prin UniCredit pentru ECE 2024, banca a oferit în întreaga Europa Centrală și de Est finanțare mai accesibilă cu parteneri internaționali și locali în valoare de peste 2 miliarde de euro pentru mai mult de 8300 de clienți micro și mici companii.
„Încă din 2024, punem IMM-urile în centrul modelului nostru de afaceri. Peste 66.000 de clienți companii mici si mijlocii au primit finanțare de 16 miliarde de euro. Am creat o platformă comună de afaceri pentru a oferi valoare maximă și pentru a deservi IMM-urile mai rapid și mai eficient prin simplificarea și digitalizarea proceselor noastre. Un exemplu în acest sens este platforma de schimb de documente digitală personalizată, dezvoltată pe 7 piețe din Europa Centrală și de Est, precum și îmbunătățirea în continuare a serviciului nostru online, pe care clienții îl consideră o modalitate mai rapidă, mai eficientă și convenabilă de a-și accesa partenerul financiar”, a spus Petkova.
Potrivit macroeconomiștilor UniCredit, afacerile din ECE vor funcționa într-un mediu plin de provocări pentru regiune. „Cu toate acestea, ne așteptăm la o creștere între 2% și 3% în majoritatea țărilor ECE în 2025, peste ratele de creștere din Europa de Vest”, a declarat Gökçe Çelik, Economist Senior ECE, Group Investment Strategy, UniCredit. Potrivit echipei de macroeconomiști care a pregătit perspectivele ECE pentru 2025, creșterea va fi probabil determinată în principal de cererea internă din regiune. Consumul va fi susținut de gradul ridicat al utilizării forței de muncă de care dispune regiunea. Angajările vor crește, în principal datorită sectoarelor de servicii, deși crearea de locuri de muncă în industrie este pe o tendință descendentă în majoritatea țărilor.
Investițiile publice vor fi un motor important al creșterii în ECE datorită creșterii utilizării Fondului UE de Redresare și Reziliență (FRR), precum și accelerării absorbției fondurilor din cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027, care are un rol important în regiunea noastră.
Macroeconomiștii UniCredit subliniază că regiunea beneficiază de fluxuri puternice de ISD (investiții străine directe), și există perpectiva continuării creșterii acestora pe viitor, pe măsură ce lanțurile de aprovizionare se scurtează.
Productivitatea mai scăzută a IMM-urilor din ECE în comparaţie cu întreprinderile mai mari poate fi compensată cu un acces îmbunătăţit la finanţare.